Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reševanje v Turčiji in Siriji se nadaljuje, pomagajo tudi Slovenci [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 02. 2023 / 09:37
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reševanje v Turčiji in Siriji se nadaljuje, pomagajo tudi Slovenci [VIDEO]
EU je v okviru pomoči med drugim na prizadeta območja poslala 100 reševalnih psov. FOTO: Twitter

Reševanje v Turčiji in Siriji se nadaljuje, pomagajo tudi Slovenci [VIDEO]

V ponedeljkovih potresih v Turčiji in Siriji, ki so povzročili pravo opustošenje, je po zadnjih podatkih življenje izgubilo več kot 17 tisoč ljudi. Reševalci medtem še naprej pod ruševinami iščejo preživele, a jih pri tem ovira hud mraz, saj se temperature gibljejo okrog ledišča.

Nekatera prizadeta območja je že obiskal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je sprva mudil v provinci Kahramanmaras, pozneje pa še v provinci Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel. Prav v tej provinci pomaga tudi slovenska ekipa iz enote za iskanje in reševanje.

Delo je zahtevno, »a smo motivirani in pripravljeni za delo«

Vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk, ki deluje v okviru mehanizma EU na področju Civilne zaščite, je o delu in organizaciji v mestu Hatay dejal: »Praktično celo mesto je porušeno, objekti, ki stojijo, so zelo nevarni za porušitev. /…/ Delo je zelo zahtevno, psi so nakazali nekaj morebitnih preživelih, poškodovanih v objektih oziroma ujetih v ruševinah. Ekipa je zelo motivirana, vsi smo pripravljeni na delo in čez celotno obdobje pomagati lokalnemu prebivalstvu in oblastem.«

Slovenija bo namenila 400 tisoč evrov za prizadeta območja

Slovenska vlada je medtem na dopisni seji sklenila, da bo Slovenija prebivalcem prizadetih območij namenila humanitarno pomoč v višini 400 tisoč evrov. »Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma Urada OZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije,« so sporočili iz vladnega kabineta.

Vlada je v sredo na dopisni seji sklenila tudi, da Slovenija Turčiji preko mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. Konvoj z materialno pomočjo se v Turčijo odpravlja danes.

Kritike zaradi počasnega odziva

Kmalu po potresu so se začele na račun Erdogana in počasnega odziva turške vlade vrstiti številne kritike. »Seveda obstajajo pomanjkljivosti. Na takšno nesrečo ni mogoče biti pripravljen,« je po navedbah tujih medijev dejal Erdogan.

Turška policija je po navedbah agencije AFP, na katere se sklicuje STA, od ponedeljka pridržala 18 ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu. Dostop do Twitterja, ki je bil v sredo onemogočen, pa je že ponovno vzpostavljen pri vseh večjih turških ponudnikih mobilnega omrežja.

Lenarčič v Turčiji

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes na obisku nekaterih v potresih prizadetih območij v Turčiji. Najprej je prispel v mesto Gaziantep, kjer se je sestal s podpredsednikom turškega urada za upravljanje naravnih nesreč in humanitarnimi organizacijami iz Sirije. Skupaj z ekipo EU za civilno zaščito in uradom EU za humanitarno pomoč si je ogledal kraj nesreče in potek reševalnih operacij. 

Že včeraj je Lenarčič povedal, da Unija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite »zagotavlja nujno podporo Turčiji in Siriji v višini 6,5 milijona evrov. »23 držav iz Evrope je ponudilo 31 reševalnih in 5 zdravstvenih ekip. Mobiliziranih je bilo 1500 reševalcev in 100 psov.«





Nalaganje
Nazaj na vrh