Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnica in mrtvi imajo čas

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 17. 04. 2024 / 07:53
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2024 / 12:35
Resnica in mrtvi imajo čas
FOTO: Tatjana Splichal

Resnica in mrtvi imajo čas

Odprtje razstave o Jami pod Macesnovo gorico v Platonovi votlini Zavoda sv. Stanislava: dejanje upora kulture spominjanja proti nekulturi odrekanja pravice do groba in spomina.

Tomčevo dvorano Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani je napolnila množica obiskovalcev, ki so se v sredo, 10. aprila, udeležili uradnega odprtja razstave 3450 umorjenih/Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin.

Omenimo le nekaj imen: predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof dr. Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša (z razstavo je tudi osebno povezan, saj se je njegov oče, zapisan smrti, rešil prav iz Jame pod Macesnovo gorico), ugledni razumniki iz zamejstva, kot sta Ivo Jevnikar in Valentin Inzko; med udeleženci so bili številni zgodovinarji, sodelavci pri pripravi razstave (dr. Mitja Ferenc, dr. Uroš Rozman …), slikarka Marjetka Dolinar, ki je naslikala triptih, posvečen Macesnovi gorici, akademik Andrej Jemec, direktor Zavoda sv. Stanislava Tone Česen … Odprtja so se udeležili tudi predstavniki štirih civilnodružbenih pobud, ki so se v javni spomin zapisale kot prire...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh