Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Resnica vas bo osvobodila«

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 07. 05. 2021 / 13:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 21:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Resnica vas bo osvobodila«
Konkretna okoliščina za nastanek pobude je širjenje zmot o cepivih zoper covid-19, ki vnaša nemalo zmede tudi znotraj katoliških krogov, kljub jasnemu stališču Svetega sedeža. FOTO: Tatjana Splichal

»Resnica vas bo osvobodila«

Skupaj zoper dezinformacije o cepivu zoper covid-19 – znanstveniki, strokovnjaki in mediji, združeni v skupnem izzivu.

Na pobudo Aleteie, koordinatorja projekta, se je več sto katoliških strokovnjakov, raziskovalcev, znanstvenikov in odgovornih za katoliške medije povezalo v Mednarodni katoliški konzorcij za preverjanje dejstev o cepivih proti covidu-19.

»Lažnive novice so bolj vznemirljive od realnosti«

Prvo svetovno povezovanje katoliških medijev takšnega obsega ima namen širjenja preverjenih, resničnih dejstev o konkretnih mednarodnih vprašanjih, ki zaznamujejo življenje svetovne družbe. Konkretna okoliščina za nastanek pobude je širjenje zmot o cepivih zoper covid-19, ki vnaša nemalo zmede tudi znotraj katoliških krogov, kljub jasnemu stališču Svetega sedeža. Kot je dejal profesor medicine Luca Revelli iz univerze Presvetega srca, »so lažnive novice bolj vznemirljive od realnosti, zato se nevarno hitro širijo«.

33 katoliških medijev različnih platform

V konzorcij se je doslej vključilo 33 katoliških medijev različnih platform iz več držav: od ZDA in Mehike do Italije, Španije in Slovenije, ki jo zastopa Družina. Ključna je navzočnost dveh agencij za preverjanje dejstev (»fact-checking«) Verificat in I.Media ter strokovnjakov. Konzorcij namreč pri preverjanju strokovnih dejstev sodeluje z znanstveno-raziskovalnim Inštitutom za globalno zdravje (ISGlobal) iz Barcelone in s 17 mednarodno priznanimi univerzitetnimi profesorji, specialisti in izkušeni izvedenci iz uglednih medicinskih, akademskih in papeških ustanov, med katerimi je več članov Papeške akademije za življenje. Med njimi so specialisti infektologi, epidemiologi, pediatri, doktorji medicine, bioetiki, nevroetiki, raziskovalci, sociologi, politologi, medijski izvedenci in drugi. Projekt se povezuje tudi z nekaterimi večjimi medijskimi akterji, kot je Google News Initiative.

»Skupaj zoper dezinformacije o cepivu zoper covid-19«

»Skupaj zoper dezinformacije o cepivu zoper covid-19 – znanstveniki, strokovnjaki in mediji, združeni v skupnem izzivu« je bil naslov prve mednarodne videokonference 5. maja. V kratkih videoposnetkih so predstavili pobudo in sodelujoče, in sicer iz duhovnega, strokovnega in medijskega zornega kota.


»Ljudje iščejo resnico in se sprašujejo, kje je danes resnica? … Mi smo novinarji in naše poslanstvo je ravno to, da jim jo zagotovimo.« FOTO: Tatjana Splichal


Pred očmi ohraniti dobro drugih

Kustos Svete dežele p. Francesco Patton je spomnil na Jezusove besede »Resnica vas bo osvobodila« in poudaril pomen širjenja vsebin, pripravljenih na osnovi resnice in ne na osnovi prilagajanja občinstvu. Spomnil je na pozive papeža Frančiška, naj ohranimo pred očmi dobro drugih, zlasti najbolj ranljivih družbenih skupin. »Biti kristjan ni kompatibilno s širjenjem dezinformacij in lažnivih novic,« je poudaril Giacomo Pasanello, pastoralni voditelj skupnosti Nova obzorja.

Združiti moči

»Odločitve za sodelovanje v tem projektu ni bilo težko sprejeti,« je povedal direktor Družine Tone Rode in poudaril, da se v času interneta, iskalnikov in družbenih omrežij soočamo s pojavom preobilja informacij, ki lahko vodi v zmedo, oblikovanje zavajajočih stališč, zmotnih sklepov in ujetost v mnenjske mehurčke. »Trdno verujemo, da je edini način, da dosežemo vpliv na globalizirani svet, ta, da združimo moči. Skupaj lahko prispevamo k zmanjševanju dezinformacij o cepivih zoper covid-19 kot tudi o drugih pomembnih vprašanjih našega časa.«

»Dezinformacije onemogočajo uspešen boj zoper epidemijo«

Način dela konzorcija bo preprost: ko se v javnosti ali na družbenih omrežjih pojavijo dezinformacije ali nepreverjena stališča o cepivih, jih bodo sodelujoči katoliški mediji posredovali platformi catholicfactchecking.com v preverjanje. Ta pri ustreznih izvedencih pridobi strokovna pojasnila, ki jih v posreduje specializiranima fact-checking agencijama Verificat in I.Media v obdelavo. Od tod se kot preverjene ugotovitve vrnejo katoliškim medijem, ki jih razširijo v lokalnem, ljudem razumljivem jeziku, in tako v svoji skupnosti zagotovijo verodostojno informacijo, saj »dezinformacije onemogočajo uspešen boj zoper epidemijo,« kot je dejal profesor medicine na inštitutu Maryland dr. José Esparza.

Še 4 konference

Predstavljena je bila tudi časovnica projekta, sledile bodo še 4 konference, vsak mesec ena: junija o obvladovanju spletnih virov, julija o rabi družbenih omrežij za širjenje verodostojnih informacij, avgusta o influencerjih in septembra z zaključnim poročilom in vrednotenju projekta. Konzorcij bo članom sproti pošiljal dnevni pregled tiska, 7 člankov tedensko in en infograf, na voljo za objavo.

Kot je na konferenci med drugim dejal Jesús Colina, urednik mednarodne Aleteie: »Ljudje iščejo resnico in se sprašujejo, kje je danes resnica? … Mi smo novinarji in naše poslanstvo je ravno to, da jim jo zagotovimo.«


Tone Rode: Vendar informacija sama po sebi še ni znanje, njeno preobilje lahko vodi v zmedo in oblikovanje zavajajočih stališč. FOTO: Tatjana Splichal


Tone Rode, direktor Družine, na videokonferenci:

»Spoštovani člani mednarodnega katoliškega konzorcija, lep pozdrav iz Slovenije! Po razcvetu interneta je kmalu postalo jasno, da živimo v novi dobi: dobi preobilja informacij. Vendar informacija sama po sebi še ni znanje, njeno preobilje lahko vodi v zmedo in oblikovanje zavajajočih stališč.

Spletni iskalniki nas lahko zapeljejo v napačne sklepe. Družbena omrežja nas lahko ujamejo v mnenjske mehurčke, kjer slišimo samo glasove, ki potrjujejo naš zorni kot. Ker »katoliški« pomeni univerzalni, bi morali razviti poseben čut. Pandemija covida-19 je še bolj poudarila nagnjenost k neutemeljenemu spopadanju nasprotnih stališč, lažnivih novic, malovrednih sklepov, utemeljenih na nezanesljivih virih informacij.

Dobro novinarstvo je zmeraj zasledovalo objektivno resnico, preverjanje dejstev, analizo informacij, vse v službi ljudi, ki imajo vso pravico izvedeti, kaj je resnično in kaj je pravilno. Dobro katoliško novinarstvo je bilo vse to, vendar s posebno dodano vrednostjo: spoštovanjem, sočutjem in ljubeznijo do slehernega posameznika, povezanega z vsebino poročanja.

Zato odločitve za sodelovanje v tem projektu ni bilo težko sprejeti. Ni naključje, da katoliški pomeni »univerzalni«. Trdno verujemo, da je edini način, da dosežemo vpliv na globalizirani svet, ta, da združimo svoje moči. Skupaj lahko prispevamo k zmanjševanju dezinformacij o cepivih zoper covid-19 kot tudi o drugih pomembnih vprašanjih našega časa.«

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh