Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnične zgodbe na filmskem platnu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 03. 2019 / 12:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2019 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Resnične zgodbe na filmskem platnu

Resnične zgodbe na filmskem platnu

21. Festival dokumentarnega filma poteka od srede, 13., do srede, 20. marca.

Na tokratnem filmskem festivalu nas poučujejo, vznemirjajo in zabavajo dokumentarni filmi. 21. Festival dokumentarnega filma poteka od srede, 13., do srede, 20. marca.

Tekmovali del

Za nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic, ki jo podeljuje Amnesty International Slovenije, se v tekmovalnem delu poteguje pet filmov.

Kar trije izmed njih opozarjajo na pravice zapostavljenih žensk. Pretresljivo zgodbo o neke vrste sužnjelastniškem razmerju ženske prinaša film Zasužnjena ženska, v filmu Džamilina ljubezen se ženske bojujejo za pravico do dela, hrepenenja, ljubezenskega življenja in sanj, film Ženski užitki pa naslika hipokritsko podobo sveta v odnosu do žensk in njihovih teles).

Film Kaj boš storil, ko bo šel svet k vragu? nas preprašuje režiser Roberto Minervini, ki je prikazal neposreden in včasih šokanten portret popolnoma zapostavljene in segregirane temnopolte skupnosti, ljudi globoko pod pragom revščine, katere člani skušajo z združevanjem in lokalnimi iniciativami ohraniti osnovno človeško dostojanstvo.

Nedvomno aktualen je film o prav nič prazničnem Parizu Pariz je praznik - Film v 18 valovih, ki mesto luči prikazuje kot nemirno, z uporniki, priseljenci in brezdomci poseljeno, v njem po seriji terorističnih napadov v Franciji vrvi od protestnih zborovanj in obračunov s policijo na eni strani ter intimnih izpovedi afriških priseljencev na drugi.

Miti, ikone, mediji

Sklop prek filmov o inovativnih posameznikih, družbenih fenomenih, medijskih tematikah ali nikoli raziskanih zgodbah osvetljuje popularnejše vidike sodobnega življenja in polpretekle zgodovine. Sergej Loznica se je v Procesu lotil raziskovanja stalinističnega procesa proti osmerici inženirjev in znanstvenikov, ki naj bi konec dvajsetih let s pomočjo zahodnih imperialističnih sil pripravljali industrijske sabotaže in kontrarevolucijo.

Werner Herzog, ki mu je posvečena letošnja retrospektiva, v filmu Srečanje z Gorbačovom da besedo temu zadnjemu med sovjetskimi voditelji, ki spregovori o nekaterih ključnih vidikih politike osemdesetih let, od jedrskega razoroževanja, srečanja z voditelji zahodnih demokracij, jedrske nesreče v Černobilu in razpada Sovjetske zveze do neverjetne popularnosti na Zahodu, kjer so ga dojemali kot ikono prelomnega obdobja.

Mediji na Hrvaškem so v zadnjem času vroča tema, prav takšni so tudi ključni govorci v filmu Viva Ludež: Pogovor s Feralovo trojico. To so soustvarjalci splitskega časnika Feral Tribune, kontroverznega politično satiričnega »glasila hrvaških anarhistov, protestantov in heretikov«, ki je bil trn v peti tako socialističnim kot tranzicijskim oblastem na Hrvaškem in je po vseh političnih šikaniranjih ugasnil pred dobrim desetletjem.

V umetniške vode bo posegel dokumentarec Duh Bauhausa, ki predstavi eno najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja. Leta 1919 jo je v Weimarju ustanovil Walter Gropius.

Kontroverzne osebe lahko najdemo tudi v športu, dokazuje film John McEnroe: Cesarstvo popolnosti, v katerem je teniški igralec prikazal svojo odlično tehniko igranja tenisa in svojo kolerično naravo.

Aktualni, družbenokritični

Dokumentarci, ki se v marsičem navezujejo (in dopolnjujejo) tekmovalni sklop, vendar najpogosteje – tudi zaradi izdatnejšega produkcijskega vložka – prinašajo večje, medijsko bolj izpostavljene zgodbe.

Eden najbolj izpostavljenih je prav gotovo ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga v filmu Putinove priče spoznamo še pred njegovim vzponom, vendar lahko vidimo, kako spretno se je vrtel in manipuliral z ljudmi, kar mu je pomagalo zasesti položaj.

Tudi Sakawa je prežeta z manipulacijo – mladi brezposelni Ganci za preživetje izkoriščajo naivne Zahodnjake, ki jim ponujajo svojo ljubezen, iz njih pa izvabljajo denarna nakazila.

Film Nori dnevi prikazujejo vsakdan dveh duševno "drugačnih", neupravičeno zavrnjenih in zapostavljenih oseb, ki se spopadata z duševnimi težavami in živita osamljeno in odmaknjeno vsakodnevno življenje, ujeto v začarani krog zavrnitev in krivde.

Še korak v preteklost. Dokumentarec Mrtve duše popisuje pričevanja nekdanjih političnih zapornikov, ki jih je Maova oblast konec petdesetih let pod obtožbo skrajno desničarskih dejavnosti začela pošiljati v kitajsko različico gulagov. Režiser Wang Bing je Wang je od leta 2005 intervjuval tedaj 85- in večletne preživele internirance, ki spregovorijo o grozljivih razmerah, pomanjkanju vsega in nesmiselnih obtožbah.

Intimni in globalni portreti

Prinašajo, kot sugerira naslov, majhne, skrbno stkane zgodbe, ki se lahko nanašajo bodisi na posameznika bodisi na določen prostor ali čas.

Prebivalci iz okolice kočevskih gozdov delavci, gozdarji, študenti, nabiralci, lovci, upokojenci so v filmu Lep pozdrav iz svobodnih gozdov
spregovorili o tamkajšnji mitologiji in ideologiji, med drugim o gozdarstvu, lovu na divjad, filmskem arhivu v Gotenici, kamnolomu, tudi o vlogi Postojnske jame med NOB in seveda o zgodovinskem plenjenju tega območja od Rimljanov naprej.

Lahkotnejši temi prinaša preostala filma v tem sklopu. Kako se lahko športna pravila prilagodijo in z revolucionarnimi spremembami v nogometnih pravilih nastane čisto drugačen šport, govori film Neskončni nogomet.

Film Razglednice pa s serijo zgodb predstavlja hvalnico ruralnemu življenju na Hrvaškem. Pripovedovalci in lokalni prebivalci v komaj razumljivih dialektih bistroumno in duhovito podajajo absurde podeželskega vsakdana.

Spremljevalni dogodki

Poleg filmov so pripravili tudi spremljevalne dogodke. Motovilin strokovni seminar MEDIA bo spregovoril o moči filma in človekovih pravicah: Uspehi MEDIA v sodobni madžarski dokumentaristiki. Prikazana bo študija primera filma Zasužnjena ženska, predavanje pa bo o načinih pripovedovanja zgodb in strategijah festivalskega programiranja.


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh