Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rezultati nadzora nad vsebnostjo etilen oksida v živilih

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 03. 09. 2021 / 10:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rezultati nadzora nad vsebnostjo etilen oksida v živilih
Po ugotovljeni prisotnosti etilen oksida v sladoledu so je znotraj EU pričelo poostreno preverjanje skladnosti surovin za živila. FOTO: Tatjana Splichal

Rezultati nadzora nad vsebnostjo etilen oksida v živilih

V okviru poostrenega nadzora nad vsebnostjo etilen oksida je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prejela rezultate analiz odvzetih vzorcev. Ti so bili odvzeti med 2. in 5. avgustom na različnih mestih živilskih verig, v prometu, pri distributerjih surovin oziroma polizdelkih.

Skupno je bilo odvzetih 58 vzorcev, pri čemer je bila prisotnost etilen oksida oziroma njegovega metabolita ugotovljena le pri enem vzorcu. Gre za vegetarijansko pečenico, kjer je bila vrednost metabolita v koncentraciji v 0,017 mg/kg +/- 0,0085 mg/kg, imela pa je pretečen rok uporabe. UVHVVR je izvajalca dejavnosti z izvidom seznanila in omenjeni izdelek uvrstila na seznam neskladnih živil. Odgovorni izvajalec dejavnosti je zahtevane aktivnosti, s katerimi zagotavlja, da se nedovoljena živila v prometu ne nahajajo, opravil, informacija pa je bila posredovana tudi v EU hitri sistem obveščanja o nevarnih živilih in krmi.

Sporni etilen oksid

Zgodba z etilen oksidom se je začela pred tremi meseci, ko je junija španski proizvajalec sladoledov v okviru notranje kontrole aditivu E410 gumi iz zrn rožičevca ugotovil prisotnost etilen oksida. Ker je aditiv široko uporaben, distribucijska veriga pa razvejana, je bil distribuiran različnim proizvajalcem sladoleda v različne države članice EU. Evropska komisija je po vseh državah EU sprožila aktivnosti, na podlagi katerih je nato izdala končni predlog. Vsi izvajalci dejavnosti, ki so v promet izdali produkte z etilen oksidom, so morali v nadaljevanju te umakniti iz prometa, jih odpoklicati ter o tem ustrezno obvestiti potrošnike in pristojni organ, saj so in prestavljajo tveganje za zdravje potrošnikov.

Zakonodajni postopki odpoklicev

Za kakovost in varnost živil so v skladu z zakonodajo EU odgovorni proizvajalci, distributerji, prevozniki, skladišča in trgovske verige same, poroča Vlada. Vsak od njih v okviru svojega notranjega nadzora zagotavlja varnost izdelkov, s katerimi posluje, prav tako so sami tisti, ki odpoklice izvajajo, zanje ugotovijo vzroke in jih odpravijo.

Umik oziroma odpoklic izvajalec dejavnosti izvede takoj, ko prejme podatke o prisotnosti neskladnega aditiva v hrani. O tem obvesti vse prejemnike in jim poda navodila glede postopanja z neskladnimi živili. Odpoklicu živila sledi obveščanje potrošnikov, ki se jim tudi poda navodila glede ravnanja z neskladnim živilom. Sicer se potrošnik s temi podatki lahko seznani tudi na UVHVVR, kjer je med drugim dostopen tudi seznam odpoklicanih živil zaradi prisotnosti etilen oksida.

Vloga nadzornih služb

Inšpekcijske službe preverjajo ustreznost in učinkovitost notranjih sistemov, prav tako kot preverjajo ustrezno izvedbo odpoklica. V nasprotnem primeru odredijo odpravo nepravilnosti. V skladu s tem so tudi v primeru prisotnosti etilen oksida službe znotraj EU pričele z intenzivnim preverjanjem skladnosti surovin za živila.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh