Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim in Pakistan se spominjata sodobnega mučenca Šabaza Batija

Objava: 06. 03. 2012 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rim in Pakistan se spominjata sodobnega mučenca Šabaza Batija

Vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi je dejal, da se je Bati pogumno zoperstavil ‘pravno popolnoma zgrešenemu’ pakistanskem zakonu o bogoskrunstvu.

Vatikanski predstavniki in škofje vesoljne Cerkve so minuli petek v Rimu in Pakistanu počastili spomin na dejavnega katoliškega politika Šabaza Batija, ki so ga pred letom dni, 2. marca 2012, umorili v Islamabadu. Bati je bil pakistanski minister za verske manjšine v kabinetu predsednika vlade Jusufa Raze Gilanija.

Spominsko sveto mašo v Fajsalabadu je vodil predsednik Pakistanske škofovske konference in nadškof v Karačiju, Joseph Coutts. Slovesnosti se je udeležil tudi brat Šabaza Batija, Paul Bati, sedanji pakistanski minister za verske manjšine.

V Rimu so spominsko bogoslužje obhajali v cerkvi mučenca svetega Jerneja, vodil pa ga je uniatski nadškof Mikhael al-Jamil. Med somaševalci je bil tudi rektor lateranske univerze, msgr. Enrico dal Covolo.

Šabaz Bati velja za sodobnega mučenca; Cerkev v Pakistanu si prizadeva, da bi ga razglasili za blaženega. Minister je bil edini kristjan v Gilanijevem kabinetu. Umorjen je bil sredi ulice v pakistanski prestolnici Islamabad. Odgovornost za umor je prevzela neka talibanska skupina iz Pundžaba.

V pogovoru za Radio Vatikan je stalni predstavnik Svetega sedeža pri svetu za človekove pravice v Organizaciji Združenih narodov v Ženevi, msgr. Silvano Tomasi, minuli petek pojasnil, da se je Bati pogumno zoperstavil ‘pravno popolnoma zgrešenemu’ pakistanskem zakonu o bogoskrunstvu. Cilj tega zakona, ki je še vedno v veljavi, je ‘zagovarjati določeno religijo, vendar ne na način, ki bi ustrezal vernemu človeku’.

Msgr. Tomasi, ki je dan pred tem pri svetu za človekove pravice posebej izpostavil položaj v Pakistanu, je opozoril, da omejevalni zakoni o verski svobodi obstajajo v številnih državah in prizadevajo okoli 2,2 milijardi ljudi.

Tomasi je mednarodno skupnost pozval, naj si še močneje prizadeva za zaščito verske svobode. V številnih državah trenutno obstaja precejšen razkorak med pravno zaščito verske svobode in praktičnim upoštevanjem predpisov. Cerkveni diplomat je obenem obsodil vsako obliko versko motiviranega terorizma in poudaril prispevek religij k mirovnim prizadevanjem. Religija ni nikakršna grožnja, pač pa dobrina za celotno družbo.

Na fotografiji: umorjeni pakistanski minister Šabaz Bati

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh