Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim ob svetem letu ureja območje za pešce okoli Vatikana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 04. 2015 / 06:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rim ob svetem letu ureja območje za pešce okoli Vatikana

Italijanska prestolnica bo do 8. decembra »lepša, čistejša in bolj urejena«.

Mesto Rim želi ob izrednem svetem letu ulice okoli Vatikana urediti kot območje za pešce. Konkretno naj bi za promet zaprli Ulico sprave (Via della Conciliazione) od Trga sv. Petra v dolžini okoli 400 m, kot časnik Corriere della Sera navaja besede pristojnega za posebne projekte mesta Rim, Maurizia Puccija. Poleg tega naj bi za avtomobilski promet zaprli poti okoli Berninijevih kolonad.



Ob odprtju svetega leta 8. decembra bi moralo biti mesto Rim »lepše, čistejše in bolj urejeno«, poudarja Pucci, ki je bil že leta 2000 direktor mestnega koordinacijskega odbora za gradbena dela v takratnem jubilejnem letu. Rim je tedaj potreboval posebna sredstva s strani države. »Mesto Milano je za sejem Expo od države prejelo 1,5 milijarde evrov, sveto leto po mojem mnenju ni prav nič manj pomembno«, je prepričan Pucci.

V soboto, 11. aprila, bo papež Frančišek z branjem nekaterih odlomkov papeške bule uradno napovedal izredno sveto leto usmiljenja, ki naj bi trajalo do 20. novembra prihodnje leto. Povod za razglasitev je 50. obletnica sklepa drugega vatikanskega cerkvenega zbora, ki ga je leta 1962 odprl tedanji papež Janez XXIII.

Papež Frančišek je o pobudi izrednega svetega leta prvič spregovoril med spokornim bogoslužjem 13. marca letos, ob drugi obletnici svojega pontifikata. O vsebini, programu in pričakovanem številu udeležencev zaenkrat še ni podatkov. V zadnjem svetem letu 2000 je večno mesto obiskalo okoli 25 milijonov romarjev in turistov.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh