Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim: odkritje ostankov starodavnega gledališča cesarja Nerona [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 07. 2023 / 10:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rim: odkritje ostankov starodavnega gledališča cesarja Nerona [VIDEO]
Najnovejša najdba leži v neposredni bližini Vatikana, ob Ulici sprave. FOTO: YouTube/Soprintendenza Speziale Roma

Rim: odkritje ostankov starodavnega gledališča cesarja Nerona [VIDEO]

Arheologi so v neposredni bližini Vatikana, na Ulici sprave, pod vrtom prihodnjega hotela Four Seasons odkrili ruševine starodavnega Neronovega gledališča, ki se omenja v številnih starih rimskih besedilih, vendar doslej o njem ni bilo nobenega sledu.

Po besedah arheologov gre za »izjemno najdbo«. Kot je poročal britanski Guardian, od leta 2020 izkopavajo in raziskujejo teren globoko pod obzidanim vrtom Palazzo della Rovere v sklopu načrtovane temeljite obnove renesančne stavbe s freskami. Palača stoji ob znameniti rimski Ulici sprave, ki vodi do Trga sv. Petra, in je dom starodavnega vatikanskega viteškega reda: ta prostor oddaja hotelu za zbiranje denarja za kristjane v Sveti deželi.

Generalni guverner Viteškega reda Božjega groba v Jeruzalemu, Leonardo Visconti di Modrone, je med tiskovno konferenco, na kateri je objavil odkritje, potrdil naj bi omenjeno lokacijo zasedla hotelska veriga Four Seasons. Po navedbah medijev naj bi bil hotel odprt pravočasno za jubilejno leto 2025, ko naj bi v Rim in Vatikan pripotovalo okoli 30 milijonov romarjev in obiskovalcev.


»Izjemne« najdbe so prinesle redek vpogled v obdobje rimske zgodovine od cesarstva do 15. stoletja. Med odkritji so bili med drugim barvni stekleni čaši iz 10. stoletja in lončenina, ki je precej neobičajna, saj je o tem obdobju v Rimu znanega zelo malo. Marzia Di Mento, glavna arheologinja omenjenega najdišča, je povedala, da je bilo dotlej najdenih le sedem steklenih čaš iz tiste dobe, izkopavanja na tem najdišču pa so razkrila še dodatnih sedem.

Premične starine bodo ponudili na ogled širši javnosti, razstavili naj bi jih v Palazzo della Rovere, medtem ko bodo ruševine same gledališke zgradbe znova prekrili, potem ko bodo zaključili vse raziskave.

Arheologi so našli vrsto marmornatih stebrov in omet, okrašen z zlatimi lističi, zaradi česar sklepajo, da je Neronovo gledališče, ki ga omenja Plinij Starejši, starorimski avtor in filozof, resnično stalo na tem mestu, tik ob reki Tiberi. Pristojni so še povedali, da bodo premične starine ponudili na ogled širši javnosti, razstavili naj bi jih v Palazzo della Rovere, medtem ko bodo ruševine same gledališke zgradbe znova prekrili, potem ko bodo zaključili vse raziskave.

Kot spominjajo pri STA, je cesar Neron vladal od leta 54 do leta 68 po Kristusu. Razstava v Britanskem muzeju v Londonu leta 2021 ga je opisala kot cesarja, ki je »dobro vladal Rimu, napolnil kašče, reformiral davke in valuto«. Ko je v Rimu leta 64 izbruhnil požar, je bil v svoji obmorski palači zunaj mesta, nato pa se je zavzel za obnovo današnje prestolnice.

Nalaganje
Nazaj na vrh