Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimski maraton tudi z vatikanskimi športniki

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 28. 03. 2022 / 12:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rimski maraton tudi z vatikanskimi športniki
Rimskega maratona se je udeležilo trideset članov Vatikanske atletike. FOTO: Vatican Media

Rimski maraton tudi z vatikanskimi športniki

Včerajšnjega rimskega maratona so se udeležili tudi člani športnega kluba Vatikanska atletika (Athletica Vaticana), udeležencem tradicionalne tekaške prireditve pa je poseben pozdrav namenil tudi papež Frančišek med opoldanskim nagovorom.

Sveti oče je po navedbah Radia Vatikan med opoldanskim angelusom pojasnil, da so se letos »na pobudo Vatikanske atletike številni športniki vključili v pobude solidarnosti za osebe, ki v tem mestu živijo v stiski.«

Sveta maša na predvečer maratona. FOTO: Vatican Media

Na predvečer 27. rimskega maratona je v cerkvi umetnikov na Ljudskem trgu v Rimu sveto mašo daroval vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher, ki je v svojem nagovoru v ospredje postavil molitev za mir v Ukrajini in poziv k športu kot načinu vključevanja in bratstva. Kot je pojasnil, danes v Ukrajini udejanjanje športa ni mogoče, mogoče pa je graditi mostove dialoga in miru prek športa, kar spodbuja tudi Vatikanska atletika. Šport namreč obsega temeljne vrednote, kot so vključevanje, solidarnost in prijateljstvo, ki so v tem tragičnem zgodovinskem trenutku izjemno pomembne, tako vatikanski diplomat.

Tekla sem za svobodo in ker vojna ne sme vznemirjati naših življenj. V srcu sem nosila svoje ljudi, ki umirajo in trpijo, da ne bi umrlo naše upanje po miru in svobodi.

Ukrajino zastopala edina maratonka Viktoria

Svete maše se je udeležila tudi Viktoria Gudyma, ukrajinska športnica, ki je pred nekaj dnevi iz Kijeva prišla v Varšavo skupaj s svojim 10-letnim sinom Leonardom, in je edina maratonka, ki je zastopala Ukrajino. Drugih trideset prijavljenih športnikov je zaradi vojne udeležbo moralo odpovedati, eden med njimi je tudi umrl. Viktorio so v Rimu sprejeli vatikanski atleti in organizatorji maratona. Tekla je ovita v ukrajinsko zastavo in dosegla čas 3h 28min. »Tekla sem za svobodo in ker vojna ne sme vznemirjati naših življenj. V srcu sem nosila svoje ljudi, ki umirajo in trpijo, da ne bi umrlo naše upanje po miru in svobodi,« je dejala na cilju, medtem ko je že prej zatrjevala, da želi na maratonu pokazati »upornost svoje države, ki brani vrednote demokracije«.

Viktoria Gudyma. FOTO: Vatican Media

Viktoria sedaj iz Varšave dela na daljavo za ukrajinsko podjetje za video igre, ob koncu maše pa je prebrala tudi t. i. molitev maratoncev, ki so jo leta 2017 napisali tekači Vatikanske atletike. Že nekaj let se uči italijanščine, pretekla je tudi maraton v Chicagu ter se udeležila nekaj triatlonov Ironman, saj ima poleg teka rada tudi kolesarjenje in plavanje.

V znamenju solidarnosti

Rimskega maratona se je udeležilo trideset članov Vatikanske atletike. Nekaj med njimi je spremljalo Saro Vargetto, trinajstletnico, ki se je maratona udeležila na invalidskem vozičku. Nekateri so tekli »štiri štafete solidarnosti«, poimenovane po papeževih treh okrožnicah (Vsi smo bratje, Hvaljen, moj Gospod in Luč vere) ter apostolski spodbudi za mlade Kristus živi; izkupiček je namenjen vatikanskemu pediatričnemu dispanzerju Sveta Marta, ki skrbi za revne družine z otroki.

Letos se je maratona udeležilo dvanajst tisoč tekačev, od katerih jih je bilo pet tisoč iz drugih držav, kar je po dveh letih epidemije zelo visoko število.

Maraton v Rimu velja za enega najpomembnejših in tudi najlepših tekaških dogodkov v Italiji, saj 42-kilometrska proga poteka mimo vseh največjih rimskih znamenitosti. Start in cilj sta bila pred Kolosejem, tekači pa so mimo bazilike in Trga sv. Petra tekli pri šestnajstem kilometru. Letos se je maratona udeležilo dvanajst tisoč tekačev, od katerih jih je bilo pet tisoč iz drugih držav, kar je po dveh letih epidemije zelo visoko število, poročajo pri Radiu Vatikan.

Nalaganje
Nazaj na vrh