Zapri
Iskanje

Šport je »teambuilding« za vso družino

Za vas piše:
Petra Kmetič
Objava: 03. 08. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 12:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Šport je »teambuilding« za vso družino

Šport je »teambuilding« za vso družino
Podobno, kot si je dobro vzeti čas za lastno in družinsko molitev, velja tudi za družinsko in posamezno športno udejstvovanje. FOTO: Unsplash.
Poleti si navadno nenamerno vzamemo več časa za šport. Med to lahko štejemo že aktivnost na vrtu in delo okoli hiše, plavanje ali izlete v gore. Z gibalno aktivnostjo skrbimo za zdravje, samozaupanje, samodisciplino, duhovno in duševno počutje. Športa ne smemo dojemati kot boja proti debelosti, ampak da z njim krepimo fizično sposobnost.

Najlepše je, če si je družina sposobna vzeti čas tako za skupno kot tudi individualno športno udejstvovanje. Tako kot si je treba vzeti čas za lastno, zakonsko ter družinsko molitev. 

Pri družinski športni dejavnosti je pozitivno to, da tako starši kot otroci popolnoma odložimo domače obveznosti ter tudi elektronske naprave. 

Šport lahko vzamemo kot način za razstrupljanje od vsakdanjih opravil in motilcev, da se družina nekoliko bolj poveže v enotno ekipo, kjer ima vsak svoje mesto.

Družina s predšolskimi otroki

Čeprav morda tega niste želeli slišati, samo sprehod z otroki na dan ni dovolj. Otroci in mladostniki morajo biti visoko intenzivno telesno dejavni vsaj 60 minut na dan. Pri visoko intenzivni dejavnosti se posameznik zasope in oznoji, telesna presnova pa preide na šestkrat višjo raven kot v mirovanju.

Vsakodnevno lahko spodbujamo telesno dejavnost pri otrocih, da jim ponudimo, da bi se z njimi igrali igre z žogo. Podajanje, lovljenje, brcanje so spretnosti, ki jih otrok najbolj razvije v predšolskem obdobju. 

Otroke lahko peljemo na otroška igrišča, kjer se urijo v plezanju, guganju, vrtenju in s tem razvijajo najrazličnejše sposobnosti. Če so otroci dovolj stari, lahko izberemo lahko taka igrišča, ki omogočajo vadbo odraslim (npr. zunanji fitnes), da tudi sami izkoristimo čas na igrišču.

Pohodništvo z otroki je najboljši učitelj za učenje vztrajnosti, truda in uživanja v svojih dosežkih. Izleti v gore so primerni za vse starostne skupine otrok, le cilje moramo vedno izbirati tako, da ni prenaporno, vendar še vseeno ravno dovolj v izziv, da se doseženega cilja lahko veselimo.

Za ravnotežne igre in koordinacijo lahko poskrbimo ob tem, ko gremo na sprehod. Otroke spodbudimo, da kdaj hodijo po kamnitem zidu in lovijo ravnotežje, splezajo na drevo, skačejo po kamnih čez potok, se valijo po hribu navzdol, hodijo po črti, skačejo z različnih višin. 

V deževnih obdobjih lahko v dnevni sobi naredimo poligon za plazenje naprej in vzvratno kar s pripomočki, ki jih imamo doma. Če otroci niso ravno ljubitelji športa, jih lahko h gibanju spodbudimo s plesom ali dejavnostmi, ki jih imajo radi.

Poletje je posebej primerno, da je cela družina aktivna v vodi. FOTO: Unsplash.

Družina z osnovnošolci

Čez leto marsikateri osnovnošolec obiskuje športne aktivnosti. Zato je poleti dobro, da z aktivnostjo ne preneha in se usmeri še v kateri drugi šport, da razvije mišične skupine, ki jih morda pri rednih treningih ni uporabljal. Poleti lahko osnovnošolcem predlagate najrazličnejše tabore, aktivnosti ali srečanja, v katere je vključena tudi športna vadba. Morda se lahko na takšnih delavnicah sreča s športi, ki jih z vami morda ne more (npr. jahanje, vožnja s kajaki, lokostrelstvo).

Za aerobno telesno dejavnost lahko poskrbimo tudi že s skakanjem čez kolebnico, kolesarjenjem, tekom, intenzivnim plesom, plavanjem. Z otroki se lahko v popoldanskem času skupaj odpravimo do naravnih kopališč, adrenalinskih ali pustolovskih parkov, obiščemo naravoslovne poti ali gremo kolesarit.

Osnovnošolski otroci se v hladnejših obdobjih dneva lahko družijo na bližnjem igrišču ob košarki, nogometu, odbojki ali drugih športih. Tako s športom krepijo tudi socialne veščine. Zagotovo bo otrokom všeč tudi, če jim boste sami predstavili igre, ki ste se jih igrali včasih. Naj vas spomnimo na ristanc, zemljo krast, »Ljubljana, Zagreb, Beograd« in gumitvist.

Družina z mladostniki

Pri mladostnikih lahko šport v družini vzamemo kot možnost grajenja ekipe. Ob obisku gora, lahnem teku, odbojki in podobnih športih se lahko hitro odprejo teme, ki jih med štirimi stenami ne moremo izvabiti iz mladostnika. 

Čeprav se vam bo morda zdelo nenavadno, ampak lahko na izlet v gore povabite tudi prijatelje svojega mladostnika. Tako mu bo laže iti v gore, vi pa boste lahko svojega odraščajočega otroka spoznali še v drugačni luči.

Spodbudite mlade v svoji župniji, da se sami ob večerih družijo ob ekipnih športih. Tako bodo aktivno preživljali svoj prosti čas in se med seboj še bolj povezali. V mladostništvu je šport še toliko bolj pomemben za samopodobo, odraščanje v zrelega človeka in brušenje socialnih veščin.

Naj bodo športi, v katere povabite svojega najstnika, dovolj privlačni in zanimivi, da mu ne bo dolgočasno. Namesto da mu kupite nov telefon, mu, če imate prostor, kupite mizo za pink ponk, ribstol ali rolerje.

Stvari, ki jih počnemo vsak dan, so na vrhu lestvice naših vrednot. Naj bo to molitev, čas za družino, čas za zdravje in nato vse ostalo. Skrb za telo naj bo vrednota tudi za kristjane.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (30/2021). 


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh