Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimski Panteon: z julijem plačljiv vstop, z nekaterimi izjemami

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 14. 06. 2023 / 09:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rimski Panteon: z julijem plačljiv vstop, z nekaterimi izjemami
Znameniti Panteon je eden najbolj obiskanih spomenikov v Rimu. FOTO: Ivo Žajdela

Rimski Panteon: z julijem plačljiv vstop, z nekaterimi izjemami

Vstop v rimski Panteon, ki sodi med najbolje ohranjene antične spomenike, od 1. julija ne bo več brezplačen: za ogled znamenitosti v središču italijanske prestolnice bo treba odšteti pet evrov.

Tako je po dogovoru z rimsko škofijo odločilo italijansko ministrstvo za kulturo, poroča STA. Vstop v svetišče z namenom udeležbe pri bogoslužju bo še naprej brezplačen, prav tako vstop za Rimljane.

Denar, ki ga bodo zbrali s prodajo vstopnic, naj bi večinoma porabili za vzdrževanje nekdanjega rimskega templja, ki je bil zgrajen v letih med 27 in 25 pred Kristusom. Poleg tega naj bi vstopnice pripomogle k boljšemu nadzoru obiskovalcev. Panteon trenutno vsako leto obišče okoli sedem milijonov ljudi, zaradi česar je velikanska rotunda z devetmetrsko odprtino v kupoli eden najbolj obiskanih spomenikov v Rimu.

Z izkupičkom od vstopnic naj bi opravili restavratorska in sanacijska dela na spomeniku ter muzejsko uredili njegov zadnji del.

Kot je po navedbah STA pojasnil italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano, bodo z izkupičkom od vstopnic lahko opravili restavratorska in sanacijska dela na spomeniku ter muzejsko uredili njegov zadnji del. 70 odstotkov prihodkov od vstopnin bo namenjenih italijanskemu ministrstvu za kulturo, 30 odstotkov pa rimski škofiji za človekoljubne dejavnosti. Sangiuliano podpira višje cene vstopnic za italijanske muzeje »iz etičnih razlogov: če je nekaj dragoceno, je treba za to tudi plačati«.  

Panteon stoji v starem jedru Rima, nedaleč od trga Navona. Gradnja templja je bila zaključena v času rimskega cesarja Hadrijana. Približno 1.700 let se je rimski Panteon ponašal z največjo kupolo na svetu glede na notranji premer. V 7. stoletju so ga posvetili v cerkev, ki je danes posvečena Mariji kraljici mučencev. V Panteonu so pokopane številne znane osebnosti, med njimi slikar Rafael (1483-1520) in italijanski kralji.

Kupi v trgovini

Vse poti vodijo v Rim
Zgodovina
10,22€
Nalaganje
Nazaj na vrh