Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimski senat sprejel sporni ločitveni zakon

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 04. 2015 / 13:08
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rimski senat sprejel sporni ločitveni zakon

Predsednik Združenja katoliških notarjev: zakonska zveza »zgolj pogodba«, otroci zapostavljeni.

Novi zakon o poenostavitvi ločitev zakonskih zvez v Italiji je med tamkajšnjimi katoličani naletel na precejšnjo kritiko. Nova uredba zakonsko zvezo omejuje »zgolj na pogodbo« in je za otroke para, ki se ločuje, izjemno problematična, je po navedbah italijanske katoliške agencije SIR pojasnil predsednik Združenja katoliških notarjev, Roberto Dante Cogliandro.



Italijanski senat je minuli teden z le nekaj glasovi proti sprejel zakon, po katerem se lahko zakonski pari odslej razvežejo že po šestih mesecih ločenega življenja in ne šele po treh letih, kakor je bilo predpisano doslej. Če ločitev ni sporazumna, se obdobje podaljša na leto dni. Poslanska zbornica je zakon potrdila že v lanskem maju. Vse skupaj pa je razprava o poenostavitvi ločitev zakonskih zvez trajal kar deset let.

Costanza Marzotto, psihologinja na Katoliški univerzi v Milanu, je izrazila obžalovanje, da z novim zakonom opazno upadejo možnosti za mediacijo. Da bi odtujene zakonce znova približali med seboj, potrebujemo najmanj tri leta, je Marzottova pojasnila v pogovoru za milanski časnik Avvenire.

Poleg tega skrajšanje roka za razvezo vodi k temu, da bodo očetje skorajda povsem izključeni iz vzgoje svojih otrok. To ne bo zadoščalo, da bi se očetje, ki že doslej niso kaj dosti skrbeli za svoje otroke, bolje seznanili z vzgojo.

Možnost ločitve zakonske zveze so v Italiji uvedli leta 1970, ob ostrem nasprotovanju Cerkve. Z referendumom so zakon leta 1974 potrdili.

Škofovska konferenca je osnutek nedavno sprejetega zakona kritično ocenila že maja lani. Skrajšani postopek za razvezo ogroža obstoj družin in ne služi nobeni strani, je tedaj pojasnil njen glavni tajnik, škof Nunzio Galantino.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh