Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rock glasba v Sikstinski kapeli

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 03. 05. 2016 / 06:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rock glasba v Sikstinski kapeli

V znameniti kapeli z Michelangelovo poslikavo je zaigral kitarist skupine U2, David Evans »The Edge«.

David Evans, kitarist skupine U2, znan tudi kot »The Edge«, je minulo soboto postal prvi rock zvezdnik, ki je kdajkoli igral v Sikstinski kapeli, poroča spletni portal domovina.je.



Evans je zaigral in zapel štiri pesmi, občinstvo pa je sestavljalo okoli 200 zdravnikov, znanstvenikov in predstavnikov človekoljubnih organizacij, ki so se v Vatikanu udeležili konference o regenerativni medicini Cellular Horizons.

Evansa je med igranjem akustične kitare spremljal zbor sedmih irskih najstnikov, zapeli pa so priredbo pesmi Leonarda Cohena If It Be Your Will ter tri priredbe pesmi skupine U2, Yahweh, Ordinary Love in Walk On.

David Evans je član več fundacij, ki skrbijo za preprečevanje rakavih obolenj, saj ima s to boleznijo tudi osebne izkušnje – njegov oče je prejšnji mesec umrl za rakom, njegova hči pa je zmagala v boju z levkemijo.



»Ko so me vprašali, če želim biti prvi sodobni umetnik, ki bo igral v Sikstinski kapeli, nisem vedel, kaj naj rečem, saj vemo, kdo je oni drugi, ki v našem bendu običajno poje«, je Evans hudomušno dejal občinstvu in ob tem mislil na Bona, glavnega pevca skupine.

»Če odraščaš kot Irec, se že zgodaj naučiš, kako pomembno je, da se lepo zahvališ krajevnemu župniku, ker ti je posodil dvorano, če hočeš, da te še kdaj povabijo nazaj«, je še dodal ter se nato zahvalil papežu Frančišku in drugim uradnikom v Vatikanu, da so jim »dovolili uporabiti najlepšo župnijsko dvorano na svetu«.

Papežu Frančišku, ki ga Evans opisuje kot papeža ljudi, je posvetil tudi pesem Walk On, v izvirniku napisano leta 2000 za Aung San Su Či, zagovornico demokracije v Mjanmaru, ki je 18 let preživela v hišnem priporu. »Papež opravlja neverjetno delo, naj ga še dolgo«, je dodal Evans.



Glede na občinstvo je kitarist svoj nagovor »začinil« tudi z govorom o znanstvenih postopkih, med drugim o angiogenezi, procesu rasti novih žil, ki jih tumorji potrebujejo za rast. Znanstveniki poskušajo odkriti postopke, s katerim bi ta pojav preprečili. »Lahko rečem, da ste zelo kul publika, saj običajno, ko omenim angiogenezo, nihče niti ne trzne.«

Konferenco je priredila mednarodna fundacija s sedežem v ZDA Stem for Life, znanstveniki pa naj bi med srečanjem podelili odkritja in zdravstvene postopke, ki se tičejo uporabe odraslih izvornih celic za zdravljenje redkih bolezni.

Vir: www.domovina.je
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh