Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rod Dreher: za ameriško elito je splav »svet obred«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2022 / 12:40
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rod Dreher: za ameriško elito je splav »svet obred«
Celo zagovorniki legalizacije splava so menili, da gre pri tem posegu za nujno zlo. FOTO: Tatjana Splichal

Rod Dreher: za ameriško elito je splav »svet obred«

Splav je del spolne revolucije. Le tako si lahko razložimo »histerične napade« številnih zagovornikov uzakonjenega splava, piše avtor knjig »Benediktova opcija« (The Benedict Option) in »Ne živite od laži«.

Pred petdesetimi leti, ko je bil splav v mnogih državah po svetu uzakonjen, bi bila razprava o tem vprašanju, kakršno imamo sedaj, povsem nepredstavljiva, piše Rod Dreher v komentarju za spletno stran The American Conservative.

Kot pojasnjuje, so celo zagovorniki legalizacije splava menili, da gre pri tem posegu za nujno zlo, in veljalo je, da morajo biti splavi »varni, zakoniti in redki«. Danes pa vladajoča elita, ki odloča na večini področij v Združenih državah Amerike, splav obravnava kot »svet obred«. Le tako lahko razumemo »histerične izbruhe« številnih zagovornikov uzakonjenega splava zaradi sodbe vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo slabo utemeljeno odločitev (»Roe proti Wade«) in splav znova prepustilo demokratičnemu procesu.

Oba »sveta obred«, splav in sprememba spola, postavljata človeško voljo nad življenje in generativni red, oba zavračata danost stvarstva.

Med obema »svetima obredoma«, splavom in spremembo spola, obstaja nekakšna »luciferijanska povezava«, nadaljuje Dreher. Oba postavljata človeško voljo nad življenje in generativni red, oba zavračata danost stvarstva, oba poudarjata, da je posameznik, ki samostojno odloča, najvišja oblast nad življenjem in smrtjo, moškim in ženskim. Oba obreda sta potrebna za obrambo spolne revolucije, saj je to dogodek, ki osmišlja vladajoči razred v ZDA.

Rod Dreher. FOTO: Tatjana Splichal

Kljub temu Dreher ne pričakuje množičnega vala nasilja kot po smrti Georgea Floyda. Skupina prebivalstva, ki jo bo razveljavitev sodbe »Roe proti Wade« najbolj prizadela, so izobražene ženske iz srednjega sloja. Te pa svojega poklicnega položaja ne bodo tvegale zaradi nasilja.

Podjetja bodo presojali glede na to, ali svojim zaposlenim ženskam plačujejo potne stroške do klinike za splav.

Po Dreherjevem mnenju se bo družbeni pritisk na podjetja in javne osebnosti stopnjeval, podobno kot se to že dogaja z gibanjema LGBT in »Black Lives Matter«. Podjetja bodo presojali glede na to, ali svojim zaposlenim ženskam plačujejo potne stroške do klinike za splav. Podjetja, kot sta Disney, nekoč steber prijaznosti do družine, ali Facebook, to že počnejo. Vsi, ki so v javnosti, bodo morali biti na »pravi« strani ali pa bodo javno osovraženi, kot se to že dogaja pri drugih vprašanjih.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh