Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rode: Papež dobro pozna Slovence in Slovenijo

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 15. 03. 2013 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rode: Papež dobro pozna Slovence in Slovenijo

Izjave o novem papežu Frančišku so podali tudi kardinal Rode in nekateri slovenski škofje. Rode se spominja, da mu je papež v četrtek zjutraj rekel: »Moli zame po slovensko.«

Izjave o novem papežu Frančišku so podali tudi kardinal Rode in nekateri slovenski škofje. Rode se spominja, da mu je papež v četrtek zjutraj rekel: »Moli zame po slovensko.«

Kardinal dr. Franc Rode je v izjavi zapisal, da je bil konklave kljub nasprotnim pričakovanjem eden najkrajših v zgodovini Cerkve, česar niso pričakovali niti kardinali. Novi papež naj bi dobro poznal Slovence in Slovenijo, saj so bili nekateri izmed njegovih najožjih sodelavcev slovenski duhovniki, ki jih zelo ceni. Je pa tudi sam že bil v Sloveniji leta 1970, ko je bil teden dni gost pri lazaristih v Ljubljani.

Rodeta preseneča, da si je kot papež izbral ime »asiškega ubožca« sv. Frančiška Asiškega, kar je lahko tudi napoved novosti v njegovem pontifikatu, ki bo »v znamenju skromnosti, ponižnosti, preprostosti, a tudi odločnosti in svobode pred zunanjimi pritiski, kakor je to pokazal kot nadškof«.

Druga novost je po mnenju Rodeta papeževo poreklo – prihaja namreč iz Latinske Amerike, kjer živi skoraj polovica katoličanov na svetu, hkrati pa je to kontinent z visoko stopnjo neenakosti in revščine. kardinal Bergoglio je bil glas ubogih in zatiranih, kar bo kot papež razširil na ves svet.

Zapisal je še, da mu je papež, ko so se v četrtek zjutraj odpeljali proti baziliki Marije Velike in sta se na kratko srečala v Domu sv. Marte rekel, naj moli zanj po slovensko: »To prošnjo razumem kot neposredno vabilo vsem nam, da novega papeža, ki sta mu Slovenija in slovenski narod pri srcu, podpiramo v molitvi pri izvrševanju njegovega poslanstva.«

Lipovšek: Cerkev bo v večji meri služila malim ljudem

Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek je v imenu svojih sodelavcev in vernikov izrazil hvaležnost novemu papežu, da si je izbral ime, s katerim je nakazal vsebino in program svoje službe. Prepričan je, da bo cerkev po službi novega Petrovega naslednika napredovala v evangeljske uboštvu in »v večji meri služila malim, ubogim in trpečim, kar je bilo posebej svetovano na rimski sinodi o novi evangelizaciji«.

Štumpf: Vsaka pot papeža je drugačna – delo Svetega Duha

Murskosoboški škof Peter Štumpf je izrazil trdno prepričanje, da je bil novi papež izmoljen. Meni tudi, da zanimanje svetovne javnosti ob menjavi papeža pomeni intuitivno čutenje človeštva, »da se nebesa dotikajo Zemlje v osebi rimskega škofa«. O ugibanjih, kakšen naj bi bil papež, pa odgovarja, da so papeži v zadnjih 50 letih jasno pokazali, da mora biti svetniški pred vsemi drugimi usposobljenostmi, ki šele z ljubeznijo go Jezusa postanejo okras duše. To primerja s svetim Petrom, ki je bil neroden po značaju, dokaj neuk, celo zatajil je Jezusa, a po vstajenju je izpovedal ljubezen Jezusu in šele takrat je lahko prevzel skrb za vso Cerkev.

Poudaril je še pomen molitve za papeža, ki je garant za edinost v Cerkvi in si je po njegovem mnenju tudi želi, ter zavedanja, da je vsaka pot papeža drugačna: ». To je ustvarjalno in dinamično delo Svetega Duha v njegovi duši. Bog je poln presenečenj in tudi s tem papežem jih pripravlja mnogo. V bistvu gre za novosti, ki so milost od zgoraj.

Nadškofija Ljubljana: Vsak papež je človek za svoj čas

Pri Nadškofiji Ljubljana so zapisali, da se veselijo, ker so se kardinali tako hitro zedinili pri volitvah. Čeprav so bila pričakovanja velika: »Vsak papež je človek za svoj čas. Kako smo bili razočarani, ko je bil izvoljen kardinal Roncalli in kaj vse je naredil kot Janez XXIII,« a so prepričani, da izbira papeža ni samo človeško delo, zato je bila molitev izredno pomembna za volitve. Omenili so še povezavo novega papeža s slovensko skupnostjo v Argentini, iz katere izhajata tudi dva slovenska škofa.

Fotografija 1: kardinal dr. Franc Rode
Fotografija 2: škof dr. Stanislav Lipovšek
Fotografija 3: škof Peter Štumpf

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh