Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rojstni dan Anne Frank

Objava: 12. 06. 2009 / 08:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rojstni dan Anne Frank

Na današnji dan bi praznovala 80 let

Asteroid 5535 v premeru meri osem kilometrov in malce spominja na orjaški krompir. V primerjavi z ostalimi telesi v vesolju pravzaprav sploh ne izstopa. Kljub temu je nebesno telo, ki ga je leta 1942 odkril nemški astronom Karl Reinmuth, nekaj posebnega: poimenovano je po judovski deklici Anni Frank, ki je istega leta pričela pisati svoj dnevnik in se z družino preselila v znamenito skrivališče na amsterdamskem naslovu Prinsengracht 267. Deklica, avtorica najbolj znanega dnevnika na svetu, se je rodila v Frankfurtu pred 80 leti, 12. junija 1929, kot drugi otrok trgovca Otta Franka in njegove žene Edith.

Leta 1933 se je družina preselila v Amsterdam. Ko so 1940. leta Nizozemsko zasedli Nemci, so nemško ‘rasno politiko’ občutili tudi Judje na Nizozemskem. Julija 1942, ko je Annina sestra Margot dobila poziv za odhod v taborišče Westerbork, je družina odšla v skrivališče, skupaj z družino van Pels in z zobozdravnikom Fritzem Pfefferjem. Zavetje jim je nudila stavba, kjer je bila pisarna Anninega očeta. 4. avgusta 1944 so bili Frankovi in njihovi prijatelji izdani. Nemci so jih odpeljali v taborišče Auschwitz, kjer je Annina mati umrla tik pred osvoboditvijo leta 1945. Obe hčeri sta bili prepeljani v taborišče Bergen-Belsen, kjer sta ena za drugo marca 1945 umrli zaradi tifusa.

Simon Wiesenthal (1908 – 2005), znani lovec na nacistične zločince, je leta 1958 pričel z iskanjem človeka, ki je Anno Frank poslal v koncentracijsko taborišče, da bi tistim, ki holokavsta niso priznavali, dokazal obstoj judovske deklice. Kljub nasprotovanju Anninega očeta, ki je grozote taborišča preživel, je Wiesenthal intenzivno raziskoval in leta 1963 na Dunaju zasledil Karla Josefa Silberbauerja. Ta je svoje zločine priznal, vendar zanje ni odgovarjal, ker je sodišče določilo, da je ‘le izpolnjeval ukaze’. Umrl je leta 1972.

Anna Frank je v svojem dnevniku, ki ga je začela pisati na 13. rojstni dan, v obliki pisem namišljeni prijateljici Kitty, opisovala svoje življenje v skrivališču. Dan ‘sostanovalcev’ je moral potekati po strogih pravilih: ob točno določenem času so lahko uporabljali stranišče in opravljali hišna dela, saj se navzven ni smelo slišati enega samega šuma. Margot in Anni Frank je bila ukradena vsa mladost. Njun svet so sestavljali branje, učenje in poslušanje radia. Edini vrstnik v njuni sredi je bil Peter van Pels.

Annin dnevnik, ki ga je po njeni smrti našel in v knjižni obliki izdal Annin oče, je po svetu doživel velik uspeh. Izšel je v milijonskih nakladah in bil preveden v preko 70 jezikov. Več kot 800.000 ljudi vsako leto obišče v muzej preurejeno ‘Hišo Anne Frank’ v Amsterdamu. Njen dnevnik je grozote holokavsta ponesel širom sveta.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh