Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rok Svetlič kandidat za sodnika Ustavnega sodišča

Za vas piše:
T. M.
Objava: 19. 10. 2021 / 17:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rok Svetlič kandidat za sodnika Ustavnega sodišča
Prof. dr. Rok Svetlič. FOTO: Nebojša Tejić/STA.

Rok Svetlič kandidat za sodnika Ustavnega sodišča

Danes, 19. oktobra, je v predsedniški palači potekala javna predstavitev kandidata za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Javnosti se je predstavil red. prof. dr. Rok Svetlič.

Rok Svetlič je znanstveni svetnik in izredni profesor za področje filozofije prava. Diplomiral je na Pravni fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V obdobju od leta 2001 do 2006 je bil zaposlen kot raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. 

Leta 2006 se je zaposlil na Fakulteti za humanistične študije na Primorskem. Od leta 2013 je zaposlen v Znanstveno-raziskovalnem središču – Koper kot raziskovalec in predstojnik Instituta za pravo.

Rok Svetlič je četrti kandidat za ustavnega sodnika s strani predsednika države Boruta Pahorja. Pred tem so vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore v državnem zboru. 

Predsednik Pahor je pretekli teden opravil posvetovanje z vodji poslanskih skupin in ocenil, da bi lahko Svetlič dobil zadostno podporo v državnem zboru, zato se je danes kandidat predstavil v predsedniški palači.

Državni zbor bo o imenovanju Svetliča glasoval na redni seji prihodnji teden, v sredo pa se bo do njegove kandidature opredelila mandatno-volilna komisija.

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik Pahor odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.  

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh