Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje gasilcev na Brezje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 05. 2020 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje gasilcev na Brezje

Romanje gasilcev na Brezje

V soboto, 9. maja, so gasilci romali k Marije Pomagaj na Brezje. Prapore je blagoslovil nadškof Alojzij Cvikl.

V soboto, 9. maja, so gasilci romali k Marije Pomagaj na Brezje. Prapore je blagoslovil nadškof Alojzij Cvikl, govornik pa je bil minister za obrambo Matej Tonin.


Nadškof Alojzij Cvikl med blagoslovitvijo gasilskih praporov.

Na prvo soboto po prazniku svetega Florijana na Brezjah tradicionalno pripravljajo vseslovensko romanje gasilcev. Zaradi spremenjenih razmer so letos romanje organizirali v omejenem obsegu, v skladu z navodili Slovenske škofovske konference.

»Če bi bili časi normalni bi bilo to šestnajsto vseslovensko romanje gasilcev ob godu sv. Florjana,« je v pozdravnem nagovoru v soboto, 9. maja, v baziliki Marije Pomagaj dejal predstavnik gasilcev Metod Gaber in dodal: »Čeprav so za mnoge časi hudi, pa se je pokazala tudi svetla plat človečnosti. Pokazala se je dobrodelnost in pripravljenost pomagati bližnjemu. Pokazala se je zavest, da nam s skupnimi močmi, z upoštevanjem navodil in zaupanjem, lahko uspe. In nam uspeva.«

Znamenje velikega zaupanja gasilcem

Mašo v zahvalo za prizadevno delo gasilk in gasilcev je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je spomnil na zavetnika gasilcev, sv. Florjana, ki je bil v svojem času pogumen in neustrašen ter zato zgleden kristjan. Iz njegovega življenja vemo: Ker se ni hotel odreči krščanski veri, so ga vrgli v reko Enns, kjer je utonil. Zaradi poguma, ki ga je izpričal in zaradi njegove nesebične pripravljenosti pomagati drugim, so si ga gasilci izbrali za svojega zavetnika.

Dejal je, da tudi delo gasilke in gasilca zahteva pogum ter hkrati še velik čut in pripravljenost za pomoč ljudem, ki so v najrazličnejših stiskah in nevarnostih. Prav iz tega razloga je delo gasilk in gasilcev v naši javnosti tako zelo cenjeno, pa naj si bo to reševanje pri prometnih nesrečah, reševanje iz vode in na vodi, pomoč ob neurju in ob požarih, poplavah in ob drugih naravnih nesrečah. Ko gre nekaj narobe in ljudje zaradi tega padejo v negotovost, radi in večkrat med prvimi poiščejo gasilce in prosijo za pomoč. To je znamenje velikega zaupanja, ki ste si ga gasilci pridobili z vestnim in zavzetim delom in s svojo pripravljenostjo uresničiti gasilski klic: Na pomoč!

Zahvala gasilkam in gasilcem za nesebično služenje

Nadškof je poudaril, da si zaupanje lahko pridobiš samo, če si iskreno, hitro in nesebično pripravljen pomagati človeku, ki se je znašel v stiski in potrebuje pomoč. »Zato je prav, da se danes, tu pri Mariji Pomagaj, zahvalimo našim gasilkam in gasilcem, za njihovo nesebično služenje, pa tudi, da se z njimi in po njih med nami in v našem narodu ohranja zavest o pomenu solidarnosti in medsebojne pomoči. Živimo v družbi, ki je zaznamovana tudi z brezbrižnostjo. Ta večkrat najeda vrednoto solidarnosti in odvrača pozornost od stisk naših bližnjih.«

K sodelovanju so povabili le predstavnike gasilskih društev, s prapori, ki jih je nadškof Cvikl blagoslovil ob koncu maše.


Govor ministra za obrambo Mateja Tonina.

V veliko pomoč in korist posameznikom in širši skupnosti

Vabilu na udeležbo pri zahvalni maši se je odzval tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je predstavnike gasilskih društev nagovoril po maši. Dejal je, da je gasilstvo dejavnost, ki na zelo srčen in predvsem konkreten način udejanja Jezusovo zapoved: »Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe.«

Gasilska pomoč sočloveku v stiski je namreč zgrajena iz dejanj, človekoljubnih in pogumnih, a premišljenih, ter utemeljenih na strokovnosti, usposobljenosti, učinkoviti operativni organiziranosti in sledenju tehnološkemu razvoju.


Nagovor predstavnika gasilcev Metoda Gabra.

Minister je spomnil, da so gasilci ob epidemiji covid 19 svoje delo in intervencije odgovorno vključili vse potrebne zaščitne ukrepe. »Sodelujete pri razdeljevanju zaščitne opreme, opravljate različne prevoze, nudite pomoč štabom Civilne zaščite ter opravljate še mnoga druga dela, ki so v veliko pomoč in korist tako posameznikom kot širši skupnosti.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh