Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje križa SDM v pripravi na svetovni dan mladih

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 11. 01. 2013 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romanje križa SDM v pripravi na svetovni dan mladih

Po slovenskih škofijah že potuje križ svetovnega dneva mladih, ki bo julija v Riu de Janeiru v Braziliji. Ima simbolno vrednost, saj ga je nosilo in pred njim molilo že na milijone mladih z vsega sveta.

Ob sklepu svetovnega dneva mladih v Madridu (21. avgusta 2011) je papež Benedikt XVI. mlade z vsega sveta povabil na svetovni dan mladih v Rio de Janeiro v Braziliji (23.–2 8. julij 2013). Za geslo srečanja je izbral »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«(Mt 28,19). V poslanici, ki jo je napisal za pripravo na srečanje, mlade vabi k pripravi na svetovni dan mladih, saj je Jezusovo misijonsko naročilo učencem aktualno tudi danes, še posebej pa v letošnjem letu vere.

»Leto pripravljanja na srečanje v Riu sovpada z letom vere. Ob njegovem začetku je sinoda škofov svoje delo posebej posvetila Novi evangelizaciji za posredovanje krščanske vere. Zato sem zadovoljen, da se tudi vi, dragi mladi, vključujete v ta misijonski zagon celotne Cerkve: predstaviti drugim Kristusa, je najdragocenejši dar, ki jim ga lahko poklonite.« (Benedikt XVI., Poslanica za 28. svetovni dan mladih)

V pripravi na svetovni dan mladih v Riu de Janeiru bo po slovenskih škofijah romal križ SDM (v pripravi na svetovni dan mladih v Madridu je križ romal po dekanijah). Romanje križa se je pričelo na praznik Gospodovega razglašenja (sv. treh kraljev) v ljubljanski nadškofiji in se bo sklenilo na praznik Jezusovega vstajenja (veliko noč) v mariborski nadškofiji. Naslednji svetovni dan mladih, 28. po vrsti, bo od 23. do 28. julija 2013 potekal v Riu de Janeiru v Braziliji.

Program romanja po škofijah

6.–20. januar: Nadškofija Ljubljana
21. januar–3. februar: Škofija Koper
4.–17. februar: Škofija Novo Mesto
18. februar–3. marec: Škofija Celje
4.–17. marec: Škofija Murska Sobota
18.–31. marec: Nadškofija Maribor

Verniki so povabljeni, da se ob križu zbirajo, molijo ter prosijo z mladimi in za mlade, pa tudi za sadove svetovnega dneva mladih – milostnega daru, ki smo ga prejeli od blaženega papeža Janeza Pavla II.

Več o križu SDM

Papež Janez Pavel II. je 22. aprila 1984 Križ svetega leta odrešitve zaupal mladim in jim naročil, naj ga ponesejo v svet: »Dragi moji mladi! Ob koncu svetega leta vam zaupam znak jubilejnega leta: Kristusov križ! Ponesite ga po svetu kot simbol Kristusove ljubezni do človeka in oznanjujte vsakomur, kako lahko le v Kristusovi smrti in vstajenju najdemo rešitev in odrešitev.«

Na cvetno nedeljo leta 2003, ob predaji križa mladim iz Nemčije, je papež Janez Pavel II. križ pospremil na pot z besedami: »Danes vam zaupam tudi ikono Marije. Od zdaj naprej bo spremljala SDM skupaj s križem. Glej, tvoja Mati! Predstavljala bo Marijino materinsko prisotnost pri mladih, ki so poklicani, kot apostol Janez, da jo povabijo v svoje življenje.«

Križ in Marijina ikona imata visoko simbolno vrednost: nosilo ju je že na milijone mladih z vsega sveta, prednju so polagali svoje molitve in prošnje, tegobe in skrbi, trpljenje in solze.

Po svetu romata kopiji križa in Marijine ikone. Originalni križ in ikona sta v cerkvi Centra San Lorenzo v Rimu, kjer se vsak lahko ob njiju ustavi in moli.

Slovenska kopija križa SDM

V letu priprave na svetovni dan mladih, ki je bil avgusta 2011 v Madridu, so po vzoru Križa svetovnega dneva mladih naredili križ slovenskega dneva mladih (Križ SDM). Na srečanju mladih 18. septembra 2010 v Stični je nadškof Marjan Turnšek križ blagoslovil in ga izročil mladim, da ga ponesejo med vrstnike in jih povabijo k molitvi in srečanju z Gospodom. Od novembra 2010 do julija 2011 je križ romal skozi vse slovenske dekanije in mlade v Sloveniji povezal v občestvo, ki se je skupaj pripravljalo na svetovni dan mladih v Madridu.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh