Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje v celovško stolnico

Objava: 24. 08. 2005 / 09:01
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romanje v celovško stolnico

V soboto, 10. septembra, ob 19. uri, bo v celovški stolnici slovesno bogoslužje ob srečanju duhovnikov in vernikov celovške in mariborske škofije in blagoslovitev Slomškovega znamenja v spomin na Slomškovo delovanje in povezanost s Koroško.
V soboto, 10. septembra, ob 19. uri, bo v celovški stolnici slovesno bogoslužje ob srečanju duhovnikov in vernikov celovške in mariborske škofije in blagoslovitev Slomškovega znamenja v spomin na Slomškovo delovanje in povezanost s Koroško. Od leta 1821 do 1825 je Anton Martin študiral v celovškem bogoslovju. Tu si je zelo prizadeval, da je svoje rojake – sošolce učil slovenščino. Od leta 1829 do 1838 je bil spiritual – duhovni voditelj celovških bogoslovcev. Kot kanonik in šolski nadzornik je od leta 1844 do 1846 deloval v Št. Andražu. Nato je bil trinajst let škof lavantinske škofije do leta 1859, ko je njen sedež prestavil iz Št. Andraža v Maribor.

Slovesno dvojezično bogoslužje, ki ga bosta obhajala celovški škof dr. Alojz Schwarz in mariborski škof dr. Franc Kramberger, bo lepa priložnost, da še globlje odkrivamo duhovne, verske, kulturne in narodnostne korenine, ki nas povezujejo z rojaki na Koroškem in bogatijo našo sedanjost in skupno prihodnost.

Bogoslužno slavje v celovški stolnici je nadaljevanje tistega lepega dogajanja, ki se je začelo 2. julija na Slomškovem grobu v mariborski stolnici, kamor je v spremstvu duhovnikov in vernikov priromal celovški škof dr. Alojz Schwarz. Stolnici je podaril kip sv. Eme, ki poslej sprejema in nagovarja romarje skupaj z bl. škofom Antonom Martinom Slomškom.

Pri slovesnem bogoslužju v celovški stolnici, ki ga pripravljajo celovška in mariborska škofija ter Slovenski dušnopastirski urad v Celovcu, bosta stolni zbor mariborske stolnice in cerkveni pevski zbor s Prihov skupaj z orkestrom in s solisti izvajala Gounodovo mašo v čast sv. Ceciliji.

K slavju v celovški stolnici lepo vabimo duhovnike in vernike iz vseh treh slovenskih škofij, še posebej iz dekanij in župnij, ki mejijo na celovško škofijo.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh