Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Romanje zaupanja na Zemlji’ že v polnem teku

Objava: 30. 12. 2009 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Romanje zaupanja na Zemlji’ že v polnem teku

Mladi iz vse Evrope so že pripotovali na novoletno taizejsko srečanje v poljski Poznan

Več kot 30.000 mladih iz vse Evrope in tudi drugih kontinentov, med njimi 260 Slovencev, je včeraj prispelo v poljski Poznan, kjer se je začelo 32. evropsko taizejsko srečanje mladih z naslovom ‘Romanje zaupanja na Zemlji’. Ob prihodu so prejeli ‘Pismo s Kitajske’, ki ga je napisal brat Alois. Taizéjski prior, ki je pred časom sam obiskoval kristjane v tej deželi, bo o tem spregovoril mladim med evropskim srečanjem. Taizejska skupnost namreč že več kot dvajset let posebno pozornost posveča katoliški Cerkvi na Kitajskem, ki živi in deluje v posebnih razmerah.

Med v pismu obravnavanimi temami mladi lahko najdejo naslove, kot so ‘Hrepenenje v slehernem človeškem bitju’, ‘Razvrščanje želja’ in ‘Deliti to, kar imamo’. Te teme so osnova za molitve in razprave, ki med srečanjem vsako jutro potekajo v stopetdesetih župnijah gostiteljicah. Udeleženci srečanja so na prvi večer lahko prisluhnili pričevanjem o pravičnosti, solidarnosti in miru na svetu, ter o tem, kako pomagati mladim, da bodo lahko v svojih okoljih postali verodostojni pričevalci. Posebna pozornost je bila pri tem namenjena pojmu svoboda.

Program za popoldneva 30. in 31. decembra na izbiro ponuja dvajset različnih tematskih delavnic: ‘Poslušanje tega, kar najdemo v lastnih globinah …’, ‘Bog dvom in upor jemlje zares’, ‘Kaj počneš s svojo svobodo?’… so izrazi iz ‘Pisma s Kitajske’, ki navdihuje nekatere izmed delavnic. Nekaj delavnic bo na voljo tudi o socialnih temah, kot npr. ‘delo z revnimi v spoštovanju dostojanstva’, o kulturnih temah, med njimi tudi delavnica, ki bo predstavila ‘življenje in zgodovino Poljske, kot ju lahko vidimo skozi slike Jaceka Malczewskega (1854-1929)’ ter druge s ‘pričevanji mladih iz Čila, Filipinov in Indije’.

1. januarja popoldne bodo srečanja po državah oz. regijah, tema srečanj pa bo ‘Obnavljanje poguma’. Ta srečanja, ki jih bodo vodili bratje iz Taizéja, bodo udeležencem pomagala odkriti krajevne pobude, da bi lahko nadaljevali ‘romanje zaupanja’ tudi ob vrnitvi v domovino.

Evropska srečanja mladih so sicer priložnost, da mladi teden dni preživijo v skupnosti kristjanov iz vse Evrope in spoznajo življenje v lokalni Cerkvi, njihova ključna značilnost pa so skupne molitve, ki mladega človeka na preprost in privlačen način pritegnejo v skrivnost občestvenega življenja z Bogom. Taizejska novoletna srečanja so namenjena vsem tistim mladim, starim od 16 do 35 let, ki si želijo izoblikovati nov pogled na Cerkev, na kvas, ki kristjane povezuje v eno veliko družino, tistim, ki želijo spoznati novo mesto in kulturo, in tistim, ki so pripravljeni graditi prihodnost miru preko ovir, ki nas ločujejo, pa tudi tistim, ki želijo skupaj moliti v pesmi in tišini, odkrivati lepoto notranjega življenja in občestva z Bogom ter vero živeti tudi sredi izzivov današnjega časa. Evropsko srečanje mladih, ki ga skupnost Taize organizira od leta 1978, so na Poljskem priredili že trikrat, dvakrat v mestu Wroclaw in nazadnje leta 1999 v Varšavi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh