Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodelavka Karitas Rozalija Jeglič: Kdor bo prosil za hrano, jo bo vedno dobil

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 19. 04. 2024 / 08:00
Oznake: Cerkev, Dobrodelnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2024 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodelavka Karitas Rozalija Jeglič: Kdor bo prosil za hrano, jo bo vedno dobil
Vodja Župnijske karitas Vodice Rozalija Jeglič. FOTO: osebni arhiv

Sodelavka Karitas Rozalija Jeglič: Kdor bo prosil za hrano, jo bo vedno dobil

V skoraj vseh župnijah po Sloveniji delujejo Župnijske karitas, ki predstavljajo temeljno oporo mnogim posameznikom in družinam v stiski. Eno od teh močno povezanih skupin prostovoljk vodi Rozalija Jeglič, in sicer v Vodicah. Na konkretnih primerih, s katerimi se srečujejo, nam je predstavila ozadje njihovega dela, ki se osredotoča na podporo starejšim, pomoči potrebnim družinam ter vključevanju mladih v dobrodelne dejavnosti.

Slovenska karitas pričenja z dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena predvsem materialne pomoči starejšim, vključevanju trajno nezaposljivim in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki v Sloveniji. Ob tej priložnosti smo vodjo Župnijske karitas Vodice Rozalijo Jeglič povprašali, kakšno je resnično stanje na terenu in kako lahko prostovoljkam Karitas pomagamo pomagati. 

Starejši so osamljeni

Sodelavke Župnijske karitas Vodice so v letu 2023 opravile 2187 ur prostovoljnega dela. FOTO: arhiv R. J. 

Ena izmed ključnih nalog Župnijske Karitas Vodice je skrb za starejše v skupnosti. Gospa Jeglič poudarja, da jim posvečajo posebno pozornost, z obiski ob praznikih ter organizacijo druženj, kot je binkoštno srečanje, ki ga vsako leto pripravijo iz lastnih sredstev. Pomembno vlogo v njihovem delu igra tudi delitev hrane, ki jo pridobijo iz različnih virov, vključno z rezervami EU ter lastnimi sredstvi. Vsak prvi četrtek v mesecu organizirajo dežurstvo za razdeljevanje hrane, kar predstavlja neprecenljivo pomoč mnogim družinam v stiski.

"Na vasi se med seboj vsi poznamo, zato je včasih težko prositi za pomoč. To je včasih težje kot sama stiska," je povedala gospa Rozalija. "Je pa res, da pokrivamo vsak kotiček župnije. Ko nekaj časa obiskuješ starejše, prepoznavaš probleme, vidiš stiske, se pogovoriš. Opazuješ, ali pri gospodu, ki živi sam, še gori luč zvečer ..." 

25 prostovoljk Župnijske karitas Vodice je v letu 2023 opravilo 2187 ur prostovoljnega dela za organizacijo, neposredno delo z uporabniki, dežurstvo in vzdrževanje prostorov ter opreme.

Pomoč včasih potrebujejo tudi tisti, ki nimajo finančne stiske

Srečanja sodelavk in župnika so pomembna za uspešno delo organizacije. FOTO: arhiv R. J. 

Rozalija Jeglič je povedala, da so pomoči potrebne tudi osebe, ki nimajo finančne stiske. Povedala je o ženi, ki je na hitro ostala sama z invalidnima otrokoma, in so ji prostovoljke Karitas ponudile podporo in pomoč. "V družino ne moreš kar tako vstopiti, pač pa moramo najprej zgraditi zaupanje. Tako, da prestavljamo svoje delo, povabimo mlade, da se nam pridružijo, da smo dejavne tudi v drugih društvih," je pojasnila. 

Pri svojem delu se zato ŽK osredotoča na področje izobraževanja in podpore. Srečanja prostovoljk se začnejo z duhovno pripravo in pogovorom o določeni temi. Vsako srečanje je natančno načrtovano, z dnevnim redom in zapisnikom, kar zagotavlja učinkovito delovanje. Prostovoljke se nenehno izobražujejo in sodelujejo tudi v drugih društvih, kar krepi mreženje v lokalni skupnosti ter omogoča boljše prepoznavanje stisk posameznikov.

Med prejemniki pomoči so tudi zaposleni 

Zaradi nizkih pokojnin so številni upokojenci prejemniki pomoči Karitas, še zlasti pri hrani in plačilu položnic za ogrevanje. Gospa Rozalija je povedala, da so med prejemniki tudi takšni, ki imajo službo. "Na dan pred božičem me je na primer poklical župnik in mi povedal, da je za Župnijsko karitas prišlo pismo. Odprl ga je in mi ga po telefonu prebral. Pisala nam je gospa, ki je za praznike ostala brez osnovnih stvari. Poklicala sem jo in ji na sveti večer pripravila paket hrane. Zdaj je naša uporabnica, kljub temu, da je zaposlena. Plačuje visoko najemnino, položnice za elektriko so visoke in se težko prebije skozi mesec." 

Cenzusi so hitro preseženi

Zakonodaja in pravila določajo, da morajo upoštevati merila, cenzusi so hitro preseženi, je povedala gospa Rozalija. "Mi vztrajamo, da kdor bo prosil za hrano, jo bo tudi dobil." 

Povedala je tudi zgodbo o mladi družini, kjer sta bila oba starša brezposelna, pomagali so jim s hrano in plačilom položnic, v roku enega leta pa so se opolnomočili in se zahvalili za vso pomoč. 

Vedno ohranijo spoštljiv odnos

"Prizadevamo si, da vedno ohranimo spoštljiv odnos, da ljudi ne obsojamo, da ne govorimo besed, ki bi ranile. Starejšim veliko pomeni tudi to, da jim namenimo svoj čas." Gospe Rozaliji pa veliko pomeni tudi to, da so prostovoljke kot skupina zelo povezane med sabo. 

Če želite darovati Karitas za posameznike in družine z nizkimi dohodki, kliknite TUKAJ.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh