Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožnata vozniška dovoljenja bodo veljavna še nadaljnjih deset let

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 13. 09. 2022 / 16:39
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 16:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rožnata vozniška dovoljenja bodo veljavna še nadaljnjih deset let
FOTO: Blaž Čermelj

Rožnata vozniška dovoljenja bodo veljavna še nadaljnjih deset let

Po dosedanji ureditvi naj bi se do 19. januarja poslovili od rožnatih vozniških dovoljenj. Le ta si po desetletju od prenehanja izdajanja lasti še okoli 300.000 Slovencev. Toda zapovedane supermenjave ne bo, saj bo vlada rok za menjavo predvidoma podaljšala še za deset let.

Evropska uredba iz leta 2006 je predvidevala, da bomo imeli v Evropi od leta 2033 enotna vozniška dovoljenja, ki bodo odpravljala varnostna tveganja, ki so jih prinašala do tedaj izdajana vozniška dovoljenja. Slovenija je skušala z implementacijo uredbe nekoliko pohiteti in je ta rok v zakonu določila že za 19. januar prihodnje leto. Toda ob napovedanem tempu menjave, v kratkem času bi morali zamenjati okoli 300.000 vozniških dovoljenj, bi to pomenilo nepopisen kaos na upravnih enotah.

Zato se je vlada odločila, da bo v celoti izkoristila desetletno prehodno obdobje, ki je še ostalo do končne uveljavitve uredbe. Stara vozniška dovoljenja bodo tako še naprej veljala do dopolnjene voznikove starosti 80. let oziroma do 19. januarja 2033. Po tem datumu bo dosedanje rožnato vozniško dovoljenje dokončno neveljavno.

Nalaganje
Nazaj na vrh