Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožnovenska pot

Objava: 30. 09. 2011 / 09:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rožnovenska pot

Nekega dne se je zazrla v zemljevid pred seboj, kjer je pred dnevi vrisala predlagano bodočo traso poti, ki je bila načrtovana pri projektu »Odkrivajmo skrite kotičke našega podeželja« kot projekt z naslovom: »Zakladi izpod rožnatih planin« in osupnila: »Saj to je vendar rožni venec, položen na križ! Zdaj vem, kakšno ime naj ta pot nosi – Rožnovenska pot!«

V okviru razvoja podeželja se je porodila ideja o odkrivanju skritih kotičkov našega podeželja. Občina Tržič je v letu 2010 prijavila projekt »Zakladi izpod rožnatih planin«, v katerem sodeluje med drugimi Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, lokalna akcijska skupina za razvoj podeželja »Gorenjska košarica« in občina Tržič.

Tloris kot oblika rožnega venca

Nastal je obsežen načrt, ki upošteva vse zahtevane vidike projekta, v katerem je predstavljena krožna pot po prisojah pod Dobrčo in zajema vasi, ki imajo dolgo zgodovino, saj so znane že od 11. stoletja kot last grofov Gutenbergov in briksenskih škofov.

Vasi povezujejo stare vaške poti, nekoliko više nad njimi pa je speljana regionalna cesta, ki je nastala iz starega kolovoza med nekdanjima gradovoma Hudi grad nad Bistrico in gradom Kamen nad Begunjami.

Krožna pot vodi v spodnjem delu po pretežno neposeljenem območju med polji, travniki in gozdovi, v zgornjem delu pa po poteh in cestah, ki med seboj povezujejo naselja in vasi Hudo, Hušico, Brezje pri Tržiču in Leše v občini Tržič, ter Peračico in Brezje v sosednji občini Radov­ljica.

V tlorisu ima pot obliko rožnega venca, ki je vpet v štirih točkah, ki v naravi predstavljajo štiri cerkve (prva smer od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiču; druga smer od cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju do cerkve sv. Jakoba v Lešah), zato tudi vsebina poti vabi k njegovim skrivnostim.





Štirje deli – štiri molitvene poti

Skupni del poti vodi od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do razpotja pred Peračico, nato pa si sledijo: veseli del se vije od razpotja za naselje Peračica do naselja Hudo, svetli del od naselja Hudo do Brezij pri Tržiču, žalostni del od Brezij pri Tržiču do Leš, častitljivi del od Leš preko Peračice do razpotja, sklepni del pa od razpotja do bazilike na Brezjah.

Ob tematski krožni poti bodo v okviru projekta »Odkrivajmo skrite kotičke našega podeželja – projekt Rožnovenska pot« postavljene lične klopi, betonski kvadri z logotipom poti, usmerjevalne table in dva pitnika.

Na pot se lahko odpravimo sami in v tišini in miru med potjo razmišljamo o skrivnostih rožnega venca, lahko pa se pridružimo organizirani skupini romarjev. Doslej sta pot ob molitvi rožnega venca že prehodili dve organizirani skupini in tako se je dotlej le na papirju začrtana pot spremenila v živo romarsko pot.

Zloženka za pomoč romarjem

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je na voljo zloženka »Rožnovenska pot, pot srečanja z živim Bogom«, v kateri je z besedo in sliko pot podrobneje razložena in je v pomoč kot vodnik romarjem, ki se bodo sami odpravili nanjo (zloženke niso financirali iz evropskih sredstev). Pot je na ključnih mestih označena, tako da se z uporabo zloženke in oznak ob poti ne boste izgubili.

Po postavitvi opreme ob tematski krožni poti je predvidena izdaja enotne zloženke vseh petih občin, ki so vključene v projekt »Odkrivajmo skrite kotičke našega podeželja«, vsake s svojo tematsko potjo.

V soboto, 8. oktobra, po maši bo ob 10. uri od bazilike na Brezjah na rožnovensko pot odšla naslednja skupina romarjev – vabljeni, da se ji pridružite!

Dodatne napotke lahko dobite v Romarskem uradu pri Mariji Pomagaj na Brezjah.







Jožica Kajzer



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh