Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusinja po prisilnem splavu uspela s tožbo v Strasbourgu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2022 / 12:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusinja po prisilnem splavu uspela s tožbo v Strasbourgu
Sodniki v Strasbourgu so odločili, da je bila tožnica deležna »nečloveškega in ponižujočega ravnanja«. FOTO: arhiv Družine

Rusinja po prisilnem splavu uspela s tožbo v Strasbourgu

Evropsko sodišče za človekove pravice je ruski državljanki zaradi prisilnega splava prisodilo odškodnino v višini 19.500 evrov.

Sodniki v Strasbourgu so v začetku tedna odločili, da je bila tožnica, ki so jo starši pri 20 letih prisilili v splav, deležna »nečloveškega in ponižujočega ravnanja«, je poročal avstrijski Kathpress. Izguba nerojenega otroka je bila po njihovem mnenju »resna neposredna škoda za njeno zdravje« ter je imela »dolgoročne negativne telesne in duševne posledice«.

Starša sta svojo hčerko prisilila k splavu, čeprav je dekle jasno izrazilo željo po nadaljevanju nosečnosti.

V sodbi je bilo navedeno, da sta starša svojo hčerko prisilila k splavu, ker je bil otrokov oče aretiran zaradi domnevnega kaznivega dejanja. Splav je bil opravljen v javni kliniki, čeprav je dekle jasno izrazilo željo po nadaljevanju nosečnosti.

Poznejša pritožba ženske je bila neuspešna, saj so ruski sodni organi ugotovili, da starša nista ravnala »zlonamerno«. Klinika je zavrnila uvedbo disciplinskega postopka proti zdravniku, ki je splav opravil. Po civilni tožbi je bila ženski prisojena odškodnina v višini 500 evrov, pri čemer je sodišče v Rusiji ugotovilo, da ni utrpela nobene resne škode za svoje zdravje.

Rusija od 16. septembra letos ni več pogodbenica Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Rusija od 16. septembra letos ni več pogodbenica Evropske konvencije o človekovih pravicah, vendar lahko sodišče v Strasbourgu še vedno odloča o pritožbah, ki se nanašajo na dogajanje pred tem datumom.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh