Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski frančiškan: naša naloga je kazati pot miru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 06. 2022 / 14:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruski frančiškan: naša naloga je kazati pot miru
Molitev. FOTO: Vatican Media

Ruski frančiškan: naša naloga je kazati pot miru

Tudi frančiškani v Rusiji so se ob koncu letošnjega maja pridružili papežu Frančišku ter katoliškim vernikom v svoji državi in po vsem svetu pri molitvi rožnega venca za mir.

»Karizma svetega Frančiška Asiškega je zagotovo na poseben način povezana s temo miru, kot je bilo tudi življenje samega Jezusa: sveti Frančišek je ljudi, ki jih je srečeval, spominjal na pomen vsakega človeka, saj je v vsakem bratu in sestri videl vtisnjeno podobo Stvarnika,« je v pogovoru za medije po navedbah spletnega portala Vatican News dejal generalni predstojnik Frančiškovih bratov v Rusiji, minorit p. Dariusz Harasimowicz.

Kristus ni le govoril o miru, temveč je mir pričeval in ga podaril, s tem, da je vstal od mrtvih.

V postnem času so neprestano molili, z veliko prošnjo za mir, je pojasnil p. Dariusz, kajti »Kristus,« kot je dejal, »ni le govoril o miru, temveč je mir pričeval in ga podaril, s tem, da je vstal od mrtvih: in prav v nenehnem ponavljanju njegovega vstajenja lahko svet doživi mir, ki ga tako zelo potrebuje. Pri tem ne gre za panteizem,« je nadaljeval ruski minorit, »ampak za priznavanje dostojanstva vsakega moškega in ženske kot Božjega bitja: to je osnova človeškega bratstva in vodi k zavračanju vseh sporov in nasilja.« Pri bogoslužjih in pastoralni oskrbi redovniki prosijo ljudi, naj »molijo za tiste, ki trpijo zaradi nasilja, in jih spominjajo, da je najvišja oblika ljubezni ljubiti svoje sovražnike«.

Frančiškovi bratje v Rusiji

Novejša zgodovina Frančiškovih redov v Rusiji se je začela po razpadu Sovjetske zveze, ko je leta 1993 brate v Rusijo povabil takratni apostolski administrator evropskega dela Rusije, nadškof Tadeusz Kondrusiewicz. Sprva so bili bratje odvisni od več poljskih provinc reda, leta 2001 pa je bila ustanovljena ruska Generalna kustodija svetega Frančiška Asiškega, ki vključuje tudi Kazahstan. Ruski kustodiji trenutno pripada šestnajst redovnikov iz Litve, Slovenije, Poljske, Belorusije, Italije in Kazahstana. V občestvu je tudi postulant iz Kazahstana, ki je še v procesu rednega izobraževanja, in ruski brat, ki je doslej izrekel začasne zaobljube. Redovniki živijo v petih samostanih v mestih Moskva, Sankt Peterburg, Černjakovsk, Astrahan in tudi Nur-Sultan v Kazahstanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh