Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski škofje pozivajo k miru, zaskrbljen tudi moskovski patriarh

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 02. 2022 / 09:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2022 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruski škofje pozivajo k miru, zaskrbljen tudi moskovski patriarh
Grafiti: tanki z znamenjem miru. FOTO: Vatican Media

Ruski škofje pozivajo k miru, zaskrbljen tudi moskovski patriarh

Ruski katoliški škofje pozivajo k ustavitvi vojne z Ukrajino.

»Pozivamo vse politike, od katerih je odvisna ta odločitev, da končajo ta oboroženi spor,« so škofje zapisali v skupni izjavi, ki so jo sinoči objavili v Moskvi. Kot navaja avstrijski Kathpress, v izjavi izrecno ne omenjajo niti ruskega predsednika Vladimirja Putina niti dejstva, da je Rusija odgovorna za vojaški napad na Ukrajino.

»Mi, tako kot vsi vi, smo globoko pretreseni, da se je politični spor med Rusijo in Ukrajino kljub velikim prizadevanjem za spravo spremenil v oborožen spopad,« je zapisala peterica škofov. »Ta spopad prinaša smrt in uničenje ter ogroža varnost celotnega sveta.«

Ta spopad prinaša smrt in uničenje ter ogroža varnost celotnega sveta.

Škofje poudarjajo, da rusko in ukrajinsko ljudstvo nimata le skupne zgodovine, ampak sta v preteklosti že zelo trpela zaradi »norosti vojne«: »Naša naroda si zaslužita mir, pa ne le mir kot odsotnost vojne, temveč mir, ki temelji na trdni odločenosti, da spoštujemo druge ljudi, druge narode in njihovo dostojanstvo.«

Po mnenju škofov morajo tisti, ki izvajajo vojaške akcije, prevzeti odgovornost, saj je od njihovih trenutnih odločitev odvisen potek prihodnjih stoletij. Škofje ves svet prosijo za molitve in mašne namene za mir, zlasti na pepelnično sredo, ko je k dnevu molitve in posta za mir v Ukrajini povabil tudi papež Frančišek. Pozivajo tudi vse ljudi, »še posebej sokristjane, naj se zoperstavljajo lažem in sovraštvu, naj si prizadevajo za spravo ter ne množijo sovraštva in nasilja«.

Danes smo molili od jutra do večera. Ničesar pomembnejšega ni bilo.

Škof Saratova na jugozahodu Rusije, Clemens Pickel, je na svojem blogu zapisal: »Danes smo molili od jutra do večera. Ničesar pomembnejšega ni bilo.« Katoliški cerkvi pripada skoraj en odstotek Rusov.

K zaključku vojne je pozval tudi predsednik Beloruske katoliške škofovske konference škof Aleh Butkevič, vendar niti on v izjavi ne omenja, da je Rusija napadla Ukrajino. V Belorusiji je Katoliška cerkev druga največja verska skupnost, pripada ji približno deset odstotkov državljanov.

Zaskrbljen je tudi ruski pravoslavni patriarh

Tudi ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi ruske vojne v Ukrajini. Trpljenje, ki ga povzroča trenutno dogajanje, »doživlja z globoko bolečino«, kot je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal v nagovoru, ki so ga včeraj objavili na spletni strani moskovskega patriarhata.

Ruski in ukrajinski narod povezuje večstoletna zgodovina, ki sega do krsta Rusije po svetem knezu Vladimirju iz Kijeva.

Kiril I. spodbuja sprte strani, naj »storijo vse potrebno, da bi preprečili žrtve med civilnim prebivalstvom«. Vsi duhovniki in laiki morajo zagotoviti vsakršno možno pomoč prizadetim, »vključno z begunci, brezdomci in vsemi tistimi, ki nimajo sredstev za preživetje«.

Moskovski patriarh je podobno kot katoliški škofje spomnil, da ruski in ukrajinski narod »povezuje večstoletna zgodovina«, ki sega do »krsta Rusije po svetem knezu Vladimirju iz Kijeva«. Vodstvo Ruske pravoslavne cerkve doslej ni dajalo izjav glede zaostrovanja razmer na ukrajinsko-ruski meji.

Nalaganje
Nazaj na vrh