Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S. Andreja: Smo v poganskem obdobju človeštva, tudi v Cerkvi [VIDEO]

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 28. 09. 2022 / 19:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 19:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
S. Andreja: Smo v poganskem obdobju človeštva, tudi v Cerkvi [VIDEO]
S. Andreja Godnič v pogovru s Tino Martinec Selan. FOTO: Siniša Kanižaj

S. Andreja: Smo v poganskem obdobju človeštva, tudi v Cerkvi [VIDEO]

Prva oddaja nove, četrte sezone oddaje Reflektor je prinesla pogovor z iskreno in iskrivo uršulinko in misijonarko v Venezueli, sestro Andrejo Godnič. Tema pogovora je bila ženskost redovnic, pogovor pa je odprl veliko tem: zakaj so redovnice tako skrivnostne, kako je s. Andreja doživljala krizo srednjih let, kako zmorejo redovnice ubogati predstojnico in kako Bog danes kliče ženske v samostan.

Redovnica uršulinka, misijonarka v Venezueli in Kraševka, sebe opiše sestra Andreja Godnič. Z voditeljico Tino Martinec Selan sta se lotili sodobnih tem, kot so kriza srednjih let, ali so redovniške zaobljube križ, pa o izzivih digitalne dobe in duhovni temi časa, v katerem živimo.

Ali je težko vztrajati v pokorščini, uboštvu in čistosti? 

»Tri zaobljube (pokorščina, uboštvo, čistost) so pravzaprav okvir, ki redovnicam omogoča, da se dogaja mistika združitve s Troedinim Bogom,« je razložila s. Andreja. »Nevarno za človeka je namreč, da odplava in se izgubi, če želi iti po svoje. Za duhovno rast je pomembno, da zaupaš, da se tvoja duhovna rast dogaja znotraj samostanske družine.«

»Praviloma je tako, da ti predstojnica vedno stopi na nek žulj, tam res pride v ospredje pokorščina. A ustanoviteljica uršulink, Angela Merici, je že pred 500 let napisala v svoje navodilo sestram: "Bolj kot je čudna, bolj se zahvaljuj." Kajti Sveta Trojica ve, da bo lahko s tabo na ta način šla še bolj na globoko. Vedno gre namreč za boj z našim egom, a Bog ima z nami večje načrte.

Prisluhnite zanimivemu pogovoru na Youtube kanalu Družina media. FOTO: Lojze Grčman 

Potapljaška oprema za redovnice

»Če ne želimo ostati v plitvini in čofotati v plitvini, potem moramo dovoliti Bogu, da nas odvede tudi v globine, za kar nas je pravzaprav ustvaril. Za to pa potrebujemo posebno »opremo«. Redovna skupnost z metodami, ki so se preizkušale stoletja, je za nas sestre tisto okolje, ki omogoči potrebno opremo, da lahko Bog izvede tisto, kar želi narediti v nas.«

Ego vsakega človeka je tisti, ki nam preprečuje, da bi se združili z Jezusom. Ego ima tri skušnjave: slast, čast in oblast. Prav tri redovne zaobljube pa so tiste, ki sestram omogočajo, da prirezujejo svoj ego in omogočajo Bogu, da se lahko vedno bolj izraža v njih. Vsako življenjsko obdobje postavi v ospredje drugo skušnjavo ega in v vsakem življenjskem obdobju pride v ospredje druga zaobljuba kot protistrup tej skušnjavi.

Seveda ima vsak stan enake skušnjave, le metode zoperstavljanja so drugačne. Pri zakoncih se ego prirezuje na drugačen način, pri samskih na drugačnega, pri redovnikih, redovnicah in duhovnikih spet na drugačnega.

"Jezus je izvir ljubezni in je izvir lepote," je povedala s. Andreja. FOTO: Siniša Kanižaj

"Bog je osvajalec"

Da je Bog izviren, originalen in da zna vedno znova izumljati nove pristope, nove »aplikacije« in nove načine, kako pride do naših src, o tem ni dvoma. To se kaže tudi v načinih, kako Bog kliče v redovno življenje mlade prav danes, ta trenutek. »Bog je osvajalec, o tem ni dvoma, in kliče. Samo nekateri si ga ne upajo vprašati, ker že vejo, kaj bo odgovoril."

Današnji čas, čas digitalne dobe in pluralizma, sestro Andrejo sicer navdaja z veseljem, saj pravi, da so take okoliščine za Boga in njegovo delovanje skoraj bolj primerne. »Trenutno je pogansko obdobje človeštva, tudi v Cerkvi, ko je têma. Zdaj je toliko bolj pomembno, da znamo razločevati duhove,« pravi. »Prav v tej têmi Bog, Jezus in Sveti Duh pridejo lažje zraven in Nebeški Oče je res lahko to, kar je.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh