Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S Kapitlja pod rogoznicami v Vatikan

Objava: 20. 04. 2009 / 07:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

S Kapitlja pod rogoznicami v Vatikan

V sredo se je v Assisiju začel mednarodni kapitelj Reda manjših bratov, ki sovpada z 800-letnico potrditve Vodila sv. Frančiška Asiškega. Frančišek je v svoji oporoki zapisal, da mu je Gospod Bog sam razodel, naj živi po vzoru svetega evangelija. Tako je Red manjših bratov nastal iz evangelija ter nekaj preprostih Frančiškovih besed. Na tako imenovanem mednarodnem kapitlju pod rogoznicami, ki se je zaključil v soboto, se je zbralo okrog 2000 bratov iz 65 držav, ki predstavljajo 35.000 članov velike Frančiškove družine.

Generalni minister Reda manjših bratov José Rodriguez Carballo je v pozdravnem govoru dejal, da kakor je Frančišek iz Porcijunkole poslal v svet prve brate, tudi oni želijo oznanjati evangelijsko sporočilo o miru in spravi po vsem svetu. Na odprtju kapitlja je zbrane brate nagovoril papeški pridigar pater Raniero Cantalamessa in dejal, da si je sv. Frančišek zadal nalogo, ki je takratna cerkvena hierarhija ni zmogla izpolniti, namreč neposredno doseči množice ljudi.

Ob zaključku kapitlja, v soboto, 18. aprila, je 3000 članov Reda manjših bratov sprejel papež Benedikt XVI. Sveti oče je frančiškane pozval, naj bodo pričevalci za Božjo lepoto, ki jo je njihov ustanovitelj sveti Frančišek Asiški tako občudoval, ter naj sledijo logiki tega svetnika, ki je bila biti pripravljen darovati življenje za Jezusa Kristusa in za Evangelij in s tem obroditi obilne sadove. Medtem ko Boga hvalite in se mu zahvaljujete, da vas je poklical v to lepo družino, ostanite poslušni Svetemu Duhu, ki vam pravi, da nadaljujte z vnetim oznanjevanjem Božjega kraljestva, je dejal papež. Poudaril je, da vsaka sestra in vsak brat hrani kontemplativno dušo, preprosto in veselo, zato naj svoje delo vselej pričnejo pri Kristusu. Tako je počel njihov ustanovitelj sveti Frančišek, ki je v trpečih bratih in sestrah videl trpečega Kristusa ter jim je zato skušal prinesti njegov mir.

Papež je frančiškane povabil, naj pojdejo po vsem svetu in popravijo Gospodovo hišo, ki je Cerkev, pri tem pa naj začnejo pri samih sebi, saj smo mi prvi, ki jih Bog želi obnoviti. Benedikt XVI. je ob tem spomnil na nedavni uničujoči potres v osrednjeitalijanski pokrajini L'Aquila, ki je terjal 295 človeških življenj in povzročil ogromno materialno škodo, med drugim pa je uničil tudi številne cerkve. Pojdite in vsem prinašajte mir in ljubezen Kristusa Odrešenika, je zaključil sveti oče.

Papeža je v imenu redovnikov pozdravil generalni predstojnik reda Jose Rodriguez Carballo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh