Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S teboj, mati Marija! [VIDEO]

Za vas piše:
Patricija Kavčič
Objava: 11. 05. 2021 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
S teboj, mati Marija! [VIDEO]
Organizatorji festivala. FOTO: ŠOM MS.

S teboj, mati Marija! [VIDEO]

Prvi Mladinski festival je mladim na daljavo približal Marijo.

Na Mladinskem festivalu je glavno vlogo »igrala« Marija. FOTO: ŠOM MS. 


Od 2. do 8. maja je Škofijski odbor za mladino Murska Sobota z duhovnikom Aljažem Bašo na čelu po zgledu Mladifesta iz Medžugorja pripravil prvi Mladinski festival z Marijo v glavni vlogi.

Čeprav na daljavo, je utrjeval vero in sejal upanje, česar so organizatorji iskreno veseli. Hvaležni so za več kot 600 udeležencev.


Organizatorji festivala. FOTO: ŠOM MS.

Preizkušnje spremeniti v priložnost

Ob odprtju je udeležence pozdravil škof Peter Štumf. Povedal je, da je namen Mladinskega festivala naše preizkušnje spremeniti v priložnost. Da se še bolj oklenemo Marije in se z njo še bolj srčno in veselo odpravimo k Bogu.

Prav zato je geslo S Teboj, mati Marija. Mlade je opomnil, da je Marija z nami, nas ljubi in moli z nami. Storila bo vse, da nas pripelje v Očetovo hišo, v nebesa.

Izrazil je tudi svoje veselje do molitve rožnega venca: »Če bi ljudje vedeli, kako veliko moč ima molitev rožnega venca, bi pokupili vse rožne vence in jih v molitvi povsem zgulili do raztrganosti.«


Murskosoboški škof Peter Štumpf: »Oklenimo se Marije in se z njo veselo odpravimo k Bogu.« FOTO: Karlo Smodiš. 

Marija je spreminjala življenje

Drugi dan festivala je mlade nagovoril medžugorski župnik br. Marinko Šakota. Podelil je svoja najpomembnejša duhovna izkustva. Eno od njih je njegovo prvo srečanje z Medžugorjem: leta 1981, ko je bil star 13 let, se je Marija prvič prikazala.

Ko je za prikazanje izvedela njegova družina, se je s prijatelji peš odpravil v Medžugorje, kjer se je poskušal preriniti do vidcev, ki so bili njegovih let. Opazoval je njihove obraze med prikazanjem, gledal, kako blaženi opazujejo Marijo.

Dogajanje teh prvih dni, ko je vsak dan prišel v Medžugorje, ga je tako zaznamovalo, da se je odločil postati duhovnik.



Najboljša evangelizacija je pričevanje z življenjem

V torek se je z udeleženci srečal hrvaški salezijanec Damir Stojić. Skozi pričevanje je prepričljivo odgovoril na vprašanja, zakaj biti del Cerkve, kako znotraj Cerkve rasti v veri in kako vero deliti oz. evangelizirati.

Njegova pot vere se je začela, ko je šel pri 16 letih v šoli k spovedi – to je namreč prineslo dve prosti uri. Počutil se je čudovito, prekrasno – kot nikoli prej. Takrat je spoznal Jezusa.

Zakaj torej ostati v Cerkvi? Ker je v njej živi Jezus Kristus! Mladim je za rast v veri predlagal branje, preučevanje, premišljevanje Božje besede, evharistijo, skupnost in molitev. Poudaril je, da je najboljša evangelizacija pričevanje z življenjem.

Drugi korak je govoriti; naša dolžnost je namreč, da se naučimo odgovoriti na vprašanja, zakaj Cerkev uči to, kar uči? Če ne vemo, zakaj nekaj verujemo in počnemo, ne bomo nikogar prepričali. Opozoril je, da z oznanjevanjem vedno pride tudi trpljenje, zato naj bomo kot oznanjevalci voljni trpeti za Kristusa.

Po Mariji k Jezusu

Gost četrtega večera je bil Gašper Otrin, ravnatelj Doma Janeza Boska. Izzivalno je spregovoril o Jezusu, ki premaga vse superjunake, in verjetnostnem računu vere (ponovili smo tudi potence) ter nas spodbudil k spreminjanju sveta – ne s super mišicami, pač pa s srcem, kot to od nekdaj počnejo svetniki. Četrtkov večer nas je posebej povezal in napolnil pri češčenju – s pesmijo, molitvijo, tihoto.


Na Mladinskem festivalu je nastopil tudi salezijanec Gašper Otrin. FOTO: Arhiv Družine. 

Novo upanje za življenje pod Marijinim varstvom

Cikel upanja sta s svojima zgodbama sklenila duhovnik Ciril Čuš in Aleksandra Gregl, ki sta Boga spoznala v Medžugorju. To je močno spremenilo življenje njima in njunim najbližjim. Manj ko je upanja, več rožnih vencev zmolimo, bi lahko povzeli njun recept. Festival se je sklenil s slovesno sveto mašo.

Poleg gostov, ki so vlivali novo upanje za življenje pod Marijinim varstvom, je organizatorje nagovoril tudi »radosten odziv vseh udeležencev, ki so nas podprli ne le z ogledi dogajanja, ampak tudi z molitvijo in priprošnjo pri Mariji, Kraljici miru.«

Hvaležni so, da so mladi močneje povezali vso škofijo in okrepili ljubezen do Marije. Vabijo nas, da se v molitvi spomnimo priprave naslednjega Mladinskega festivala, ko se bomo, upamo, srečali v Murski Soboti.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (20/2021).

Preberite še:
- V Slovenijo prihaja prvi Mladinski festival [VIDEO]
- »Marija je vir duhovnega življenja« [VIDEO] 
- »Žarek Medžugorja med nami« [VIDEO]

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh