Zapri
Iskanje

Sakralni opus Hrvoja Marka Peruzovića

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 17. 04. 2019 / 08:29
Oznake: Družba, Galerija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 15:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sakralni opus Hrvoja Marka Peruzovića

Sakralni opus Hrvoja Marka Peruzovića
V velikem tednu je bilo odprtje razstave hrvaškega slikarja Hrvoja Marka Peruzovića z naslovom Sakralni opus z motivi križevega pota vse tja do vstajenjskega jutra.
V velikem tednu je bilo v Galeriji Družina odprtje razstave hrvaškega slikarja Hrvoja Marka Peruzovića z naslovom Sakralni opus.

V torek, 16. aprila, zvečer smo se zbrali v Galeriji Družina v Ljubljani, kjer je umetnika predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, razstavo pa je odprl veleposlanik Republike hrvaške v Sloveniji Boris Grigič.

Kot je dejala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, je Hrvoje Marko Peruzović umetnik, ki se izraža s sliko, risbo, grafiko, kiparstvom in tudi s pesniško besedo. Ravno letos zaznamuje 25 let Njegova tokratna razstava je bila del razstave Načrt za retrospektivo v Muzeju Mimara v Zagrebu.

Duhovno bogastvo, izjemno poznavanje različnih kultur

Peruzović se predstavlja z risbo, ki jo poudarjajo barve. Sprehaja se kozi zgodovino in mitologijo, kjer odkriva religiozno mistiko. »Zanj je značilno izjemno duhovno bogastvo, izjemno poznavanje različnih kultur in stremljenje po tem, da se izraza skozi bogastvo simbolnega«, je povedala Anamarija Stibilj Šajn. Dviguje se tudi na nadrealistične sfere. »Zaveda se duhovne in širše duhovne dekadence, ki jo doživljamo in katere del smo, zato pogosto nastopa tudi v vlogi učitelja.« Njegovo delo je apel, začinjen z iskrivimi idejami in bogato pomenljivim in globokim sporočilom.

Avtor poveže Kristusa, Boga in človeka, in to v enem samem liku

Dovoljuje si svoje lastne interpretacije. Tako sta npr. na sliki Jezus na poti v Emavs ob mizi moški in ženski lik, in ne dva učenca. »Znotraj krščanske mitologije avtor razmišlja o svojem slogu.«

Telesa so včasih skoraj groteskna, okončine naredi velike, dominantne. Tako okrepi simbolno moč svojih figur. Išče tisto, kar je nebeško, a hkrati Jezusovih lik nastopa tudi v človeški bolečini, spoznanju minljivosti in zavedanju smrti. Peruzović tak združi nebeško in človeško sfero, poveže Kristusa, Boga in človeka, in to v enem samem liku.

Globoko osebno doživlja Kristusovo pot trpljenja vse do zmage. Na osebno občuten način se srečuje tudi z drugimi biblijskimi simboli.
Anamarija Stibilj Šajn

Risbo dopolnjujejo izbrane barve


Hrvoje Marko Peruzović 

Avtorjev ustvarjalni intimizem se kaže na likovnem in sporočilnem področju. Njegovo ustvarjalno vodilo je risba. Svoj svet idej in duhovnih stanj prevaja v črto kot tisto najbolj elementarno izrazilo. Njegova črta je secesijsko vitalna. Ob risbi nastopajo barve, izbrane simbolno. Nepogrešljivi so hladni zeleni in modri toni, pa tudi vijoličasti in rožnati.

Z bogato tonsko orkestracijo in drznimi barvnimi kombinacijami dodatno razpira svojo barvno paleto. Barve dopolnjujejo sporočilnost izbranih likov, ki ustvarjajo atmosfero in razpirajo njene duhovne dimenzije. Najpogosteje so uporabljene nežno, pretakajo se po slikovnem polju. Z njimi avtor išče mlečno svetlobo, ki dodatno enigmatično naglasi vzdušje. Ob tem živi simbiozo med črto in barvo, povezuje različna likovna obdobja, a jih avtorsko obdela in pripravi na novo likovno rojstvo, ki z vstajensko močjo nastopa v Sakralnem opusu.

Peruzović se je zahvalil veleposlaniku Borisu Grigiču, likovni kritičarki Anamariji Stibilj Šajn, Manici Ferenc za povabilo in glasbeniku violinistu Roku Zgoncu. 


Veleposlanik Republike hrvaške v Sloveniji Boris Grigič

Ob odprtju razstave je veleposlanik Republike hrvaške v Sloveniji Boris Grigič v slovenščini pohvalil kulturne stike med Slovenijo in Hrvaško in dodal, da umetnost ne prizna meja.

Razstava bo na ogled do 10. maja.

Foto: Tatjana Splichal

Več v videoposnetkih.

1. del


2. del

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh