Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Salvadorski arhiv za človekove pravice deležen državne zaščite

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 10. 2013 / 06:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Salvadorski arhiv za človekove pravice deležen državne zaščite

Po zaprtju nadškofijskega urada se kritiki bojijo, da bi lahko dokumenti o kršenju človekovih pravic v času državljanske vojne izginili.

Vlada v El Salvadorju razmišlja, da bi arhiv urada za človekove pravice v nadškofiji San Salvador, ki so ga konec letošnjega septembra presenetljivo zaprli, razglasili za narodno kulturno dediščino. S tem bi zaščita dokumentov prešla v državne roke. V izjavi za javnost, ki so jo na državnem tajništvu za kulturo pri salvadorskem predsedniškem uradu objavili minuli teden, se vlada te srednjeameriške države zahvaljuje katoliški Cerkvi za zaslužno delo urada za človekove pravice. Zdaj pa je potrebno arhiv zaščititi in omogočiti dostop vsem zainteresiranim.

Nadškofija San Salvador je konec letošnjega septembra omenjeni urad presenetljivo zaprla. Po ostrih protestih je nadškof Jose Luis Escobar Alas napovedal preoblikovanje dela na področju za zaščito človekovih pravic, ki naj bi ga odlslej opravljali v nekem dokumentacijskem središču. Kritiki so izrazili bojazen, da bi se arhiv z dokumenti o številnih kršenjih človekovih pravic v času državljanske vojne lahko »izgubil«.

Urad za človekove pravice z mednarodnim priznanjem je bil ustanovljen leta 1982, njegov namen pa je bil razjasniti ozadje atentata na salvadorskega nadškofa Oscarja Arnulfa Romera (1917-1980) in zločine v času salvadorske državljanske vojne (med leti 1980 in 1991). Začetki arhiva segajo že v leto 1977, ko je nadškof Romero ustanovil prijavno mesto za vse žrtve kršenja človekovih pravic v državi.

Vse do danes so sodelavci zbrali več kot 50.000 namigov o kršenju, poročajo tamkajšnji mediji. Romero je bil tudi izven meja Srednje Amerike dobro poznan kot zagovornik pravic ubogih in zatiranih. Ozadje njegove smrti še danes ni povsem razjasnjeno. Vodja vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, je v letošnjem juliju napovedal skorajšnjo razglasitev nadškofa Romera za blaženega.







Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh