Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samotestiranje v šolah velja za izpolnjevanje pogoja PCT pri verskih dejavnostih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 11. 2021 / 07:42
Oznake: Koronavirus, Ukrepi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2021 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samotestiranje v šolah velja za izpolnjevanje pogoja PCT pri verskih dejavnostih
FOTO: Tatjana Splichal

Samotestiranje v šolah velja za izpolnjevanje pogoja PCT pri verskih dejavnostih

Vlada je na dopisni seji sprejela določene spremembe glede začasnih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb bolezni covid-19. Odlok med drugim jasneje določa, da se med obšolske dejavnosti šteje obiskovanje glasbene šole. Dodano je še, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Sprememba odloka prinaša novosti tudi na področju prevzema blaga in poštnih pošiljk ter sejemske dejavnosti na prostem.

Pogoj PCT pri prevzemu blaga in pošiljk ni potreben

Za uporabnike oziroma potrošnike pogoj PCT pri prevzemu blaga in poštnih pošiljk v dostavi ni potreben, razen za prevzem v poštnih poslovalnicah. Med izjeme od izpolnjevanje pogoja PCT se torej vključijo vse poštne pošiljke (Pošta Slovenije in paketni distributerji kot DHL, DPD, GLS,….) in prevzem blaga v dostavi. Je pa pogoj PCT še vedno obvezen za izvajalca storitve.

Ločen vhod in izhod na sejmih

Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah (premične stojnice v nizu ali skupini) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda. Vhod in izhod morata biti ločena. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah, so zapisali v vladnem sporočilu.

Kdo upravičen do presejalnega testiranja?

V odloku je dodano tudi, da imajo pravico do presejalnega testiranja s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v breme sredstev državnega proračuna le tiste osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji.

Karantena za tiste, ki prihajajo iz držav z omikronom 

Zaradi pojava nove različice koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron, je vlada določila obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo z območij z virusom. Obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo velja za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa ali so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih. Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.



Nalaganje
Nazaj na vrh