Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samotestiranje za učence z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 08. 2022 / 16:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samotestiranje za učence z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku
Ni predvideno, da bi v šolah vodili evidence o samotestiranju, odgovornost bo v rokah vsakega posameznika. FOTO: Pixabay

Samotestiranje za učence z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku

Po včerajšnji seji pristojne delovne skupine glede ukrepov, ki naj bi v šolskem okolju pripomogli k preprečevanju širjenja koronavirusnih okužb, so bila na današnji tiskovni konferenci podrobneje predstavljena priporočila glede uvedbe samotestiranja za učence.

Ob začetku novega šolskega leta 2022/2023 bo samotestiranje v domačem okolju priporočeno osebam s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in vsem tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena, navodila NIJZ povzemajo pri STA. Ključnega pomena je, da se bo oseba ob znakih okužbe testirala v domačem okolju, še preden bo vstopila v šolske prostore oz. prišla v stik z drugimi udeleženci vzgoje in izobraževanja. Po opozorilu pedagogov bo dopuščena izjema pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami: tem naj bi zagotovili možnost testiranja tudi v šoli oz. zavodu.

Samotestiranje je priporočeno tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Glede na strokovno mnenje delovne skupine bo samotestiranje sicer predvideno za šolske otroke in mladostnike, učence, dijake in študente, vključene v višje in visoko šolstvo. Ob pojavu simptomov koronavirusne bolezni pri otrocih v vrtcu pa je priporočeno, da se njihovi skrbniki posvetujejo s pediatrom oz. z izbranim osebnim zdravnikom. Samotestiranje je priporočeno tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Vsi predlagani ukrepi so priporočila, odlokov s strani vlade ne gre pričakovati.

Ob povečanju števila obolelih s hudim potekom koronavirusne bolezni naj bi glede na strokovno mnenje delovne skupine samotestiranje na domu za določeno obdobje razširili na vse osebe, tudi tiste brez simptomov, izvajalo pa naj bi se vsaj enkrat tedensko. Vse to pa so priporočila, odlokov s strani vlade ne gre pričakovati.

Prav tako ni predvideno, da bi v šolah vodili evidence o samotestiranju, pač pa bo odgovornost v rokah vsakega posameznika.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh