Zapri
Iskanje

Covid-19: prvi poživitveni odmerek za vse, drugi le za ogrožene

Za vas piše:
A. R.
Objava: 09. 08. 2022 / 20:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 21:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Covid-19: prvi poživitveni odmerek za vse, drugi le za ogrožene

Covid-19: prvi poživitveni odmerek za vse, drugi le za ogrožene
Prvi poživitveni odmerek cepiva zoper covid-19 priporočljiv za vse. FOTO: Unsplash
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom predlaga starejšim od 80 let in ljudem z resnimi kroničnimi boleznimi.

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 še ne upada, dobra novica pa je, da se število novih primerov ne povečuje, je v izjavi za medije dejala Beovićeva. Čeprav so okužbe z različico omikron praviloma blage, pa je bolezen še vedno nevarna za necepljene in neprebolevnike, je posvarila infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice. Veliko število okužb se po njenih besedah namreč lahko še vedno pretvori v visoko absolutno številko resno bolnih.

Zato vsem priporoča cepljenje, tudi s prvim poživitvenim odmerkom. Medtem ko drugi poživitveni odmerek pri mlajših ni potreben, navaja. Bo pa cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, skupaj s cepljenjem proti gripi. 

Drugi poživitveni odmerek

Posebej pa četrti oz. drugi poživitveni odmerek priporoča vsem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni.

Cepljenje s četrtim odmerkom oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva zato priporoča ljudem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni. To so predvsem starejši od 80 let in tisti z resnimi kroničnimi boleznimi. Podatki kažejo, da je cepljenje s četrtim odmerkom v tej skupini pametno, saj ščiti pred težjim potekom bolezni. Tej skupini Beovićeva priporoča cepljenje takoj. Manj strogo priporočilo velja za starejše od 60 let.

Med ogroženimi kroničnimi bolniki je izpostavila onkološke, ki jemljejo visoke odmerke kortikosteroidov, ter ljudi s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom. Najbolje je, da se pri tem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. Ob tem je poudarila, da avtoimune bolezni niso kontraindikacija za cepljenje, nasprotno, pametno je, da se ti bolniki cepijo.

Med prvim in drugim poživitvenim odmerkom naj preteče tri mesece, dodaja. Sme se sicer cepiti prej, vendar je to obdobje, v katerem stroka pričakuje, da zaščita upade do te mere, da je ponovno cepljenje smiselno.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close