Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrepi v novem šolskem letu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 08. 2022 / 20:15
Oznake: Covid, Koronavirus, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrepi v novem šolskem letu
FOTO: Tatjana Splichal

Ukrepi v novem šolskem letu

Ob visokih številkah okužb to poletje tudi v novem šolskem letu, ki se začenja čez dobre tri tedne, ne bo šlo popolnoma brez ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je pred dnevi za šolski prostor pripravila dva scenarija:

  • po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi;
  • po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

O tem je danes razpravljala še delovna skupina za izobraževanje pri NIJZ, ki s predlogi strinja. Kot je dejala predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol Nives Počkar, je glavni cilj, da šole in vrtci ostanejo odprti.

»O najpomembnejšem ukrepu – samotestiranju v domačem okolju bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot delo odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa z namenom, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj,« je dejala.

Kako bo s testi?

Glede samotestiranja je Počkarjeva poudarila pomen osebne odgovornosti za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih ter okolice.

Testi bodo v lekarnah brezplačni.

O vseh ukrepih bodo ravnatelji obveščeni z okrožnico.

V šole prezračevalne naprave

Govorili so tudi o skrbi za prezračevanje prostorov, glede tega ukrepa v času ogrevalne sezone so se strinjali, da bodo v šolah namestili prezračevalne naprave.

Dokler tega šole nimajo, je prvi ukrep naravno prezračevanje, torej odpiranje oken, je dejala Počkarjeva.

Tudi včeraj krepko prek 2000 novih okužb

Včeraj so sicer v Sloveniji ob 899 PCR-testih in 8109 hitrih antigenskih testih potrdili 2402 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 15. Umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 256 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je 21 manj ko dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v ponedeljek s potrjeno okužbo skupno 17 bolnikov, kar je en več kot v nedeljo.  

Nalaganje
Nazaj na vrh