Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sanjski zaključek Messijeve reprezentančne kariere: dvakratni strelec in prvak!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2022 / 19:22
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2022 / 19:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sanjski zaključek Messijeve reprezentančne kariere: dvakratni strelec in prvak!
Argentinci so se razveselili tretjega naslova svetovnih prvakov. FOTO: FIFA

Sanjski zaključek Messijeve reprezentančne kariere: dvakratni strelec in prvak!

Nogometni superzvezdnik Lionel Messi si ne bi mogel zrežirati lepšega zaključka reprezentančne kariere. Argentina je namreč v finalu svetovnega prvenstva v Katarju po streljanju enajstmetrovk ugnala branilce lovorike Francoze, Messi pa je zadel po enkrat v rednem delu, podaljšku in nato še z bele točke.

35-letni dolgoletni napadalec Barcelone in zdaj PSG Leo Messi je imel do danes v žepu že vse, le naslova svetovnega prvaka še ne. Tik pred slovesom od dresa z državnim grbom pa bo v vitrino postavil še zadnjo lovoriko, ki mu je manjkala. Bil je tudi najzaslužnejši, da se je Argentina tretjič v zgodovini – po letih 1978 in 1986 – dokopala do trofeje najboljše reprezentance sveta.

Že ob polčasu 2:0

Domala vso tekmo so bili Argentinci korak pred branilci naslova. Že ob polčasu so namreč vodili z 2:0, najprej je v 23. minuti najstrožjo kazen realiziral Messi, nato je v 36. minuti prednost podvojil Angel di Maria. Vse je dišalo po tem, da bo dvoboja konec po rednem delu, a so se »galski petelini« z dvema goloma v dveh minutah – najprej je bil Kylian Mbappe v 80. minuti uspešen iz enajstmetrovke in minuto pozneje še iz igre – izvlekli v podaljške.

Mbappe še tretjič v polno

Tudi tam se je scenarij ponovil. V prvem podaljšku se mreži nista zatresli, v začetku drugega pa se je – v 109. minuti – še drugič med strelce vpisal Messi: to je bil že njegov 98. zadetek v reprezentančnem dresu in 13. na svetovnih prvenstvih. A udarec je ponovno vrnil Mbappe, ki je v 118. minuti ponovno izenačil, že drugič z bele točke. To je pomenilo, da je še tretjič v zgodovini, po letih 1994 (prvak Brazilija) in 2006 (Italija), šampiona odločila loterija enajstmetrovk.

Montiel zapečatil francosko usodo

Enako kot že pred 16 letih so tudi tokrat Francozi potegnili kratko. Najprej je argentinski vratar Emiliano Martinez ubranil poskus Kingsleyja Comana, nato je Aurelian Tchouameni sprožil mimo vrat, medtem ko so bili vsi štirje argentinski izvajalci natančni: prvi je zadel Messi, zadnji pa Gonzalo Montiel – in slavje na skoraj povsem »argentinskem« štadionu Lusail se je lahko začelo!

Prekinjena evropska prevlada

Argentina je tako v šestem finalu na svetovnih prvenstvih prišla do tretje zmage, Francija je v četrtem finalu drugič izgubila in tako ni postala prva reprezentanca po Braziliji (1958 in 1962), ki bi ubranila šampionsko trofejo. Prekinjena je tudi prevlada evropskih izbranih vrst, ki so se veselile naslova na prejšnjih štirih zaporednih SP, prej je bila Brazilija nazadnje uspešna leta 2002 po zmagi nad Nemčijo.

Najmlajši selektor na turnirju

Argentinci so se do laskave lovorike dokopali pod taktirko Lionela Scalonija, ki je bil s 44 leti tudi najmlajši selektor na katarskem turnirju. Bron so po včerajšnji zmagi v malem finalu nad seznacijo prvenstva Marokom osvojili Hrvati. Francozom je v tolažbo lahko, da imajo v svojih vrstah najboljšega strelca turnirja Kyliana Mbappeja (8 golov), Lionel Messi se je ustavil pri sedmih.

Messi drugič MVP turnirja

Messija so pričakovano izbrali tudi za najkoristnejšega igralca turnirja, s čimer je postal sploh prvi nogometaš v zgodovini z dvema naslovoma MVP na turnirjih te ravni, prejšnjič se je s tem nazivom okitil leta 2014. Za najboljšega vratarja so izbrali še enega Argentinca Emiliana Martinez, tudi najboljši mladi igralec je iz izbrane vrste svetovnih prvakov – Enzo Fernandez (21 let).

Kupi v trgovini

Nogometno srce
Za mladino
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh