Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sankcije zaradi pregona

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 08. 2018 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2018 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sankcije zaradi pregona

ZDA zaradi pregona ameriškega pastorja uvedle sankcije proti turškima ministroma.

Foto: Twtter

Ameriški predsednik Donald Trump je naročil uvedbo sankcij proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve Abdulhamitu Gulu in Sulejmanu Sojluju, ker Turčija še ni odstopila od pregona ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, je v sredo sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Turčija je članica zveze Nato in znotraj zavezništva takšne sankcije niso običajne, vendar pa je Trump doma pod pritiskom krščanskih skupin in novembra bodo kongresne volitve.

Zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved transakcij

"Ministrstvo za finance je po navodilu predsednika uvedlo sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, ki sta igrala vodilno vlogo v aretaciji in priporu pastorja Brunsona," je dejala Sandersova . Pojasnila je, da za oba ministra velja zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved transakcij Američanov z njima.

Sankcije je potrdil minister za finance Steven Mnuchin, ki je dejal, da je nadaljevanje kazenskega pregona pastorja Brunsona nesprejemljivo. Kot je dodal, je Trump dal jasno vedeti, da pričakuje, da bo Turčija pastorja nemudoma izpustila na prostost.

Turško zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da ni nobenega dvoma, da bo poteza ZDA zelo škodovala konstruktivnim prizadevanjem za rešitev odprtih vprašanj med državama. "Odgovor na tak agresiven odnos, ki ne služi ničemur, bo prišel brez odlašanja," je sporočilo ministrstvo. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bodo ZDA popravile "napako".

Zaprt že leto in pol

50-letnega pastorja Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki velja v Turčiji in ZDA za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Gülena obtožuje organizacije neuspešnega državnega udara leta 2016. Brunsona so zaradi zdravstvenih težav pred kratkim izpustili iz zapora in premestili v hišni pripor.

V Turčiji ga je zajel plaz čistk po neuspešnem državnem udaru proti Erdoganu, ko so zaprli več tisoč vojakov, državnih uradnikov, akademikov, novinarjev, disidentov in drugih.

Brunson je v Izmirju vodil majhno protestantsko krščansko skupino 25 vernikov, ki je med drugim pomagala beguncem iz Sirije. V Turčiji živi že skoraj četrt stoletja in je bil pred aretacijo v postopku pridobitve stalnega bivališča.

Turčija ga obtožuje, da je skušal vnašati razdor med Turke s pohvalami na račun Gullena in PKK. Ob tem naj bi bil tudi ameriški vohun in celo menda predviden za šefa izpostave Cie v Turčji, če bi državni udar uspel. Nekateri pa menijo, da ima Erdoganov režim Brunsona za talca, ki ga želi zamenjati za Gülena.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh