Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Santiago de Compostela: Jakobovo leto 2021 v senci korone

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2020 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2020 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Santiago de Compostela: Jakobovo leto 2021 v senci korone

Santiago de Compostela: Jakobovo leto 2021 v senci korone

Veselje nad svetim letom kalijo negotove razmere zaradi epidemije.

FOTO: Wikipedia

Ko se bo 1. januarja 2021 začelo sveto leto za romarsko občestvo na Jakobovi poti, bo vse skupaj pravzaprav tako kot običajno. V Santiagu de Compostela bodo simbolno odprta »sveta vrata« v tamkajšnji stolnici, romarji pa bodo vse leto pod običajnimi pogoji deležni popolnega odpustka. Toda komu bo sploh uspelo, da bo v letu 2021 – predvsem iz tujine – lahko poromal v severno Španijo na grob apostola Jakoba v Santiago de Compostela?

Izročilo svetega leta izhaja iz papeškega privilegija v srednjem veku, v romarskem središču pa ga obeležijo vsakokrat, ko godovni dan sv. Jakoba, 25. julij, obhajamo na nedeljo: vsakih enajst, šest, pet in nato znova šest let. Kot poroča avstrijski Kathpress, je v zadnjih svetih letih 2004 in 2010 Santiago de Compostela obiskalo rekordno število romarjev, cvetela je tudi trgovina. V letošnjem letu pa je epidemija koronavirusna bolezni vrgla dolgo senco tudi na romarski turizem. Španija je še vedno dežela z visokim tveganjem za okužbo in sodi med države, ki jih je epidemija najbolj prizadela; nekatera nepremišljena dejanja tamkajšnjih politikov in pristojnih pa so težave še okrepila.

Vlada v Madridu je do 9. maja 2021 razglasila izredne razmere – kar bi lahko odvrnilo številne popotnike, ki so se namenili poromati k sv. Jakobu. Kdor prihaja z letalom, mora od novembra predložiti potrdilo o negativnem testu na okužbo s koronavirusom, kar kritiki komentirajo kot »davek za vstop v državo«. Kdor ne bo imel dokaza o opravljenem testu, temu grozi denarna kazen v višini 6.000 evrov. Poleg tega je v Španiji obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem, tudi na romarski poti sv. Jakoba. Romanje je postalo nekakšen tek čez ovire.

Tik pred božičem v Santiagu de Compostela ni bilo romarjev

Resnična romarska sezona se sicer začenja šele okoli velike noči, toda kako se bodo razmere razvijale dotlej, je v veliki meri odvisno od uspeha cepljenja, ki se tudi v Španiji začenja v teh dneh. Podobno negotovo kot dejstvo, kako se bodo razvijale mutacije novega koronavirusa, je tudi vprašanje, koliko romarskih domov ob poti se bo sploh znova odprlo; številna zasebna gostišča so zaradi koronakrize dokončno zaprla dejavnost. Malce olajšanja je prineslo letošnje poletje, ki je od konca vsesplošnega zaprtja konec junija znova omogočilo nekaj romarskega turizma.

Julija je v Santiago de Compostela prispelo 9.752 romarjev, ki so prejeli romarsko listino, avgusta jih je bilo 19.812, septembra 10.441. Oktobrski upad (6.418) je bil v skladu z letnim časom, medtem ko je bilo novembrsko število (586) že pod vplivom območnih zapor v Španiji. Tik pred božičem je bilo število novih prihodov na spletni strani romarskega urada označeno z »nič«.

Do konca leta bi lahko lahko statistika privedla do 54.000 romarjev, kar je več kot šestkrat manj kot leta (347.578). To pomeni dramatičen padec številk za vse gostince, saj letos poleg pohodnikov in kolesarjev na poti ni bilo niti običajnih več milijonov turistov, ki se med potovanjem po Španiji ustavljajo tudi na postajah Jakobove romarske poti in si ogledujejo znamenitosti v Santiagu de Composteli. Odpadla so tudi organizirana avtobusna romanja in potovanja.

Verni romarji morajo tokrat svoje zaupanje polagati v Boga

Od preporoda Jakobove poti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja so sveta leta romarsko gibanje vedno močno spodbudila. Oglaševalski stroj je deloval na najvišjih obratih, da bi ljudi pripravil do premika. Vsa Španija je »dihala« z oglaševanjem svetega leta, od televizijskih oglasov ter velikih plakatov na mestnih vpadnicah in nogometnih stadionih do nakupovalnih vrečk za natiskanimi logotipi romarske poti.

Oglasne kampanje so prirejali tudi mednarodno, obiskovalce so vabili z gesli, kot je denimo »Pridite in tudi sami postanite del čudeža«. V središču je bil turizem, ne vera, dogajanje je dopolnjeval pisan spremljevalni program. Organizacijski odbor, ki je pred izbruhom epidemije napovedoval »skoraj 8.000 dejavnosti« za sveto leto 2021, danes molči. Njegov molk je kar malce strašljiv – kot še marsikaj drugega na Jakobovi romarski poti v letošnjem letu.

Verni romarji morajo tokrat svoje zaupanje polagati v Boga. »Pojdi iz svoje dežele« (1 Mz 12, 1), je nadškof v Santiagu, Julian Barrio Barrio, naslovil svoje pastirsko pismo ob svetem letu. Besedilo je spisal še pred izbruhom epidemije. Z novim pismom, ki ga je naslovil »Upanje, da bi poromali v Santiago«, želi okrepiti romarsko občestvo: »Apostol Jakob vas pričakuje tudi v tem svetem letu, želi si sprejeti vaše bolečine, in želi si biti sprejet.«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh