Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sarajevsko mirovno srečanje z verskimi in državnimi voditelji

Objava: 06. 09. 2012 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sarajevsko mirovno srečanje z verskimi in državnimi voditelji

Medverska pobuda Skupnosti sv. Egidija v spominskem letu vojne v Bosni se pričenja v nedeljo.

Osem kardinalov, verske voditelje z vsega sveta ter predsednike evropskih držav in vlad pričakujejo na medverskem mirovnem srečanju v Sarajevu, ki ga med 9. in 11. septembrom letos prireja Skupnost sv. Egidija. Kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, bosta v središču omenjenega srečanja petdesetletni jubilej drugega vatikanskega cerkvenega zbora in takrat pričetega medverskega dialoga ter dvajseta obletnica začetka vojne v Bosni.

Vsakoletno mirovno srečanje Skupnost sv. Egidija iz italijanske prestolnice po vzorcu assiških mirovnih srečanj priredi v različnih mestih, da bi na ta način po svetu širila mirovno sporočilo iz Assisija. Lani so tovrstno srečanje, že petindvajseto po vrsti, priredili v Münchnu. Od leta 2002 dalje srečanja vedno prirejajo v mesecu septembru in se tako poklonijo tudi spominu žrtev napadov na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku 11. septembra 2001.

Soprireditelji sarajevskega srečanja so islamska skupnost v Bosni in Hercegovini, srbska pravoslavna Cerkev, katoliška nadškofija Vrhbosna ter tamkajšnja judovska skupnost. Tema srečanja je ‘Living Together is the Future - Religions and Cultures in Dialogue’ (Sožitje je prihodost – religije in kulture v dialogu).

S področja jugovzhodne Evrope se bodo srečanja med drugim udeležili kardinal Vinko Puljić iz Sarajeva, beograjski patriarh Irinej, državni predsedniki Bakir Izetbegović iz Bosne in Hercegovine, Ivo Josipović s Hrvaške in Filip Vujanović iz Črne Gore, veliki mufti Mustafa Cerić, višji rabin Yitshak Asiel ter Valentin Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti.

Iz zahodne Evrope in Združenih držav Amerike pričakujejo francoske kardinale Rogerja Etchegaraya, Paula Ricarda, Philippa Barbarina in Paula Pouparda, predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, predsednika italijanske vlade Maria Montija, rabina Israela Singerja in Marama Sterna ter glavnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva Olava Fykseja Tveita.

Z Bližnjega Vzhoda in iz arabskih držav v Sarajevo pripotujejo armenski katolikos patriarh Aram I., nadškofje Ciril Salim Bustros, Elias Chacour, Maroun Lahham, Ghaleb Bader in Seraphim Kykkotis, glavni tajnik Cerkvenega sveta Guirguis Ibrahim Saleh iz Kaira, rabini Isak Haleve iz Turčije, David Rosen in Oded Wiener iz Izraela, ter visoki islamski predstavniki Muhammad Ali Taskhiri iz Irana, Hassan Shafie in Mahmoud Azab iz Egipta, Abdelfattah Mourou iz Tunizije in veleposlanik Aref Ali Nayed iz Libije.

Ob zaključku mirovnega srečanja v torek, 11. septembra, ob 18.30 prirejajo mirovno procesijo okoli nekdanjega vojaškega doma (Dom Armije) na Trgu Alije Izetbegovića. Tam se bodo udeleženci poslovili s slovesnim ‘Mirovnim pozivom 2012’ (Appeal for Peace 2012).

Srečanje v septembru naj bi pokazalo novo vlogo, ki bi jo lahko prevzela verstva kot element enotnosti in sožitja. Iz Sarajeva, ‘ki je pred dvajsetimi leti med vojno v Bosni preživelo mučeništvo, bi lahko izšel nov duh povezovanja, ki bi zacelil stare rane in presegel sovraštvo’, so prepričani v Skupnosti sv. Egidija.

Tudi kardinal Puljić, predsednik Škofovske konference Bosne in Hercegovine, v Sarajevu vidi ‘vzorčni primer za sožitje različnih ljudi’; mirovno srečanje pa bi lahko pomenilo ‘znamenje upanja za novo rojstvo nekega območja’, ki je bilo deležno tolikega trpljenja.

Dejstvo je tudi, da je v Bosni pripravljenost islama na dialog dejavnik, ki bi lahko pozitivno vplival na sprejemanje te religije. Kardinal je ob tem spomnil na besede blaženega Janeza Pavla II., ki je med svojim obiskom v bosanski prestolnici o mestu govoril kot o ‘evropskem Jeruzalemu’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh