Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Saša Poljak Lukek: družinska terapija – temeljni pojmi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 03. 2024 / 10:16
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2024 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Saša Poljak Lukek: družinska terapija – temeljni pojmi
Saša Poljak Lukek s knjigo Ko družina začne znova. FOTO: Ivo Žajdela

Saša Poljak Lukek: družinska terapija – temeljni pojmi

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo dr. Saše Poljak Lukek z naslovom Ko družina začne znova in podnaslovom Temeljni pojmi družinske terapije.

Vsak psihoterapevt mora pri svojem delu tudi skozi proces »odraščanja«, kjer dokončno spozna, da bolečih občutkov ne more nikomur odvzeti. Lahko pa skupaj z udeležencem najde pot, kako jih obvladati in uporabiti za nove izkušnje v življenju.

Kaj sploh je družinska terapija?

Kaj sploh je družinska terapija? V čem se družinska terapija razlikuje od drugih oblik pomoči ljudem v duševni in čustveni stiski? Kako začeti terapevtski proces, kako opazovati udeleženca terapije in na katere opozorilne znake je treba biti še posebej pozoren? Kaj se dogaja znotraj terapevtskega odnosa in onkraj izgovorjenega? Kako se vzpostavi strokovni terapevtski proces? Kako lahko definiramo intervencije v družinski terapiji? Kako opredeliti spremembe v družinski terapiji? In nenazadnje, kako družinsko terapijo zaključiti? To je le nekaj vprašanj, na katera knjiga dr. Saše Poljak Lukek z naslovom Ko družina začne znova in podnaslovom Temeljni pojmi družinske terapije ponuja odgovore in izhodišča. Avtorica jih je iz svojih kliničnih izkušenj združila v vzorčnih primerih skozi individualno terapijo, družinsko terapijo štiričlanske družine in partnersko terapijo. Predgovor je napisala dr. Veronika Podgoršek.

Avtorica je predstavila celoten terapevtski proces

Dddr. Christian Gostečnik je o knjigi zapisal: »Pomembno je poudariti, da je avtorica predstavila celoten terapevtski proces v skladu s smernicami sodobnega raziskovanja terapevtskega dela, ga umestila tako v teoretični, kakor tudi praktični okvir ter prikazala njegovo uporabnost za izobraževalno in terapevtsko delo. Celotno delo kaže originalnost misli, svojevrstno integracijo terapevtskih teorij in njihovih praks ter povezavo z novimi razmišljanji, ki jih je dobro predstavila. Vse to daje delu nov vpogled v obravnavano vsebino, ki obenem kaže tudi na avtoričino sposobnost kritičnega razmišljanja, ki je integrirano s teoretičnim in edukativnim delom.«

Saša Poljak Lukek in Christian Gostečnik. FOTO: Ivo Žajdela

Celovit vpogled na zelo široko področje

Dr. Barbara Simonič meni, da je avtorici uspelo na zelo pregleden in kompetenten način sintetizirati klasične in sodobne poglede na družinsko terapijo ter podati celovit vpogled na zelo široko področje, kar je posebna vrednost dela, saj monografija zapolnjuje pomembno vrzel v znanstvenem raziskovanju družinske terapije v domačem in včasih tudi mednarodnem prostoru.

Dostopni tudi tistim, ki nimajo strokovnega znanja

Dr. Sebastjan Kristovič je zapisal, da je ena od ključnih prednosti te knjige njena jasnost in razumljivost. »Kljub kompleksnosti teme je avtorici uspelo pojasniti osnovne koncepte družinske terapije tako, da so dostopni tudi tistim, ki nimajo strokovnega znanja s tega področja. Poleg tega pa ponuja vpogled v sodobne raziskave in dosežke na področju družinske terapije ter temeljne pojme definira na podlagi najnovejših raziskav in vodilnih teoretičnih izhodišč stroke.«

Saška Ocvirk, Saša Poljak Lukek in Christian Gostečnik. FOTO: Ivo Žajdela


Kar se z družino zgodi v učinkovitem terapevtskem procesu

»Veliko je del, ki opisujejo terapije, veliko del opisuje teoretsko in pojmovno ozadje posameznih terapevtskih pristopov ter njihovega pojmovanja odnosov, posameznika in razvoja medosebne dinamike, redka pa oboje povežejo v didaktično dostopno in znanstveno poglobljeno celoto,« pa je o knjigi izpostavila dr. Katarina Lie Kompan Erzar, in dodala, da knjiga Ko družina začne znova prinaša prav to – razumevanje tega, kar se sicer z družino zgodi v učinkovitem terapevtskem procesu.

Saša Poljak Lukek je specialistka zakonske in družinske terapije

Saša Poljak Lukek (1979) je doktorica znanosti in specialistka zakonske in družinske terapije. Sodelovala je na več mednarodnih konferencah in je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov s tega področja.

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani kot visokošolska učiteljica predava na prvostopenjskem programu Človek in medosebni odnosi, drugostopenjskem magistrskem programu Zakonski in družinski študiji ter na izpopolnjevalnem programu Zakonska in družinska terapija. Poleg tega že petnajst let opravlja psihoterapevtsko delo po modelu relacijske družinske terapije. Pri tem se srečuje z družinami, ki potrebujejo vodstvo pri spreminjanju medosebnih odnosov, s pari, ki poskušajo rešiti svoj odnos, in tudi s posamezniki, ki se znajdejo v duševni stiski ali povečanem stresu. Ureja spletno stran zacniznova.si, na kateri strokovnjaki delijo informacije o odnosih in duševnem zdravju ter si prizadevajo za zmanjševanje stigmatizacije duševnih bolezni.

 Pri Celjski Mohorjevi družbi je leta 2017 že izdala knjigo o oblikovanju edinstvenosti in navezanosti skozi razvojna obdobja družine z naslovom Ko odnosi postanejo družina.

Kupi v trgovini

Umirjena družina
Priročniki in vodniki
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh