Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arso opozarja, da bo kmalu pričela poplavljati Kolpa, razlivala se bo tudi Drava

Za vas piše:
STA, M. P.
Objava: 31. 10. 2023 / 07:17
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2023 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Arso opozarja, da bo kmalu pričela poplavljati Kolpa, razlivala se bo tudi Drava
Narasla Soča pri Kanalu ob Soči v petek, 27. oktobra. FOTO: Primož Božič / STA

Arso opozarja, da bo kmalu pričela poplavljati Kolpa, razlivala se bo tudi Drava

Agencija RS za okolje (Arso) je sporočila, da sta se v manjšem obsegu ponoči razlivali Sava Bohinjka in Soča v zgornjem toku. Poplavlja tudi morje, sireno so danes zjutraj sprožili v Piranu in Izoli. Reka Kolpa v zgornjem toku hitro narašča. V zgornjem in srednjem toku se bo v naslednjih urah pričela razlivati, sredi dneva pa bo poplavila na območjih pogostih poplav.

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes zaradi napovedane večje količine padavin za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo. Obilne padavine napovedujejo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja. Krajevni nalivi in močni sunki vetra pa se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Kako je bilo v noči na torek

Kmalu po polnoči se je nevihtni pas iznad Italije preselil nad Slovenijo in segal od Istre preko Krasa do Julijskih alp. Padavine so se širile proti vzhodu. Trenutno pas padavin sega iznad Kvarnerja preko Kočevja, Novega mesta in Krškega vse do vzhoda države, poroča Arso. 

Največ padavin je padlo na Voglu (102 mm), v Tolminu (70 mm) in na Kaninu (62 mm). 

Kaj pričakujejo za danes

Meteorologi nalive danes pričakujejo na območju Posočja in Julijcev, kjer napovedujejo tudi porast hudourniških vodotokov. Do velikih pretokov bodo narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku. Sredi dneva in popoldan se bo postopoma povečeval tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo.

Nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov

V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili.

Nalaganje
Nazaj na vrh