Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Baški grapi je bila na terenu gasilska straža, na Obali nevarnost poplavljanja morja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 10. 2023 / 10:55
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2023 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Baški grapi je bila na terenu gasilska straža, na Obali nevarnost poplavljanja morja
Razmere v Baški grapi v tolminski občini. FOTO: Daniel Novaković/STA

V Baški grapi je bila na terenu gasilska straža, na Obali nevarnost poplavljanja morja

Po včerajšnjem dežju in vetru je močno deževje z vetrom v nekaterih delih države tudi ponoči povzročalo nekaj težav. Petkovo močno deževje je sicer največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov ter na območju Baške grape v občini Tolmin. V Baški grapi, kjer se razmere sicer umirjajo, je stanje na terenu nadzorovala gasilska straža. V Piranu in Izoli so medtem sprožili sireno zaradi visokega plimovanja morja.

V Baški grapi si je razmere danes ogledal premier Robert Golob skupaj z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem, poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom in tolminskim županom Alenom Červom. Kot je poudaril premier, se žal "vedno bolj pogosto soočamo z ekstremnimi vremenskimi pojavi in Slovenija kot gorata dežela je očitno temu toliko bolj izpostavljena. Zaradi tega je toliko bolj pomembno, da se vzpostavijo sistemske podlage in to naša vlada dela". 

Dodal je, da sistemske podlage vzpostavljajo z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč ter zakonom o obnovi in razvoju. "Verjamem, da bomo na ta način lahko ljudem in občinam, ki so bile prizadete, najbolj ustrezno pomagali."

Starejša zakonca sta se rešila zadnji hip

V Baški grapi so zaradi poplavljanja vodotokov in nevarnosti zemeljskih plazov evakuirali prebivalce. Ljudje so zdaj na varnem, med njimi tudi starejša zakonca, ki sta se pred plazom, ta je povsem uničil spodnji del hiše, rešila v zadnjem trenutku, navaja STA.

V Piranu se je oglasila sirena

Regijski center za obveščanje Koper je v Piranu zaradi visokega plimovanja morja ob 6.35 sprožil sireno alarmiranja oz. opozorilo na nevarnost, v Izoli so sireno sprožili ob 7.50, so sporočili iz regijskega centra.

Plaz se enakomerno plazi

Plaz v Strugah, katerega del je v četrtek zgrmel v reko Savinjo, se je začel enakomerno in kontrolirano plaziti. Če bi plaz v celoti zgrmel v rečno strugo, bi nastalo jezero z veliko količino vode in bi se potem precej visok udarni val razlil vse do Ljubnega ob Savinji, je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.


Poplavljanje, proženje zemeljskih plazov

Uprava za zaščito in reševanje je sicer poročala o nevšečnostih na območjih Celja, Kranja, Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Postojne in Trbovelj. Zaradi poplavljanja in proženja zemeljskih plazov so zabeležili 27 dogodkov. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 15 gasilskih enot. Reka Sora je ponoči poplavila regionalno cesto Škofja Loka-Železniki, promet je potekal po enem pasu.

Podrtih več dreves

Zaradi vremenskih nevšečnosti je po državi zaprtih več cest. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte ceste Železniki - Most na Soči na več odsekih, Davča - Zali Log, Laško - Šentjur, podvoz v Laškem, Polhov Gradec - Dobrova, Luče - Solčava, Stahovica - Kamniška Bistrica, Fara - Kot - Grgelj in Hrastnik - Zidani most.



Nalaganje
Nazaj na vrh