Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SBC poziva premierja in vlado k takojšnjemu ukrepanju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 05. 2023 / 06:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2023 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
SBC poziva premierja in vlado k takojšnjemu ukrepanju
V SBC opozarjajo, da so slovenska podjetja zaradi neukrepanja ali neustreznega ukrepanja vlade v primerjavi s tujimi v slabšem, manj konkurenčnem položaju. FOTO: ZPS

SBC poziva premierja in vlado k takojšnjemu ukrepanju

Slovenska podjetja še vedno plačujejo visoke cene električne energije, zato številna med njimi, zlasti tista izvozno naravnana, izgubljajo konkurenčno prednost na svetovnih trgih, opozarjajo v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) in premierja in vlado pozivajo k ukrepanju.

K izboljšanju položaja po njihovem ni prispevalo niti podaljšanje vladne Uredbe o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja do konca leta, saj da uredba ni znižala najvišje drobnoprodajne cene električne energije.

Zamejene cene iz uredbe še vedno višje od cen na trgu

»Zamejene cene iz uredbe so torej še vedno višje od cen na trgu, ki so se zadnje mesece ustalile na ravneh, ki omogočajo poslovno vzdržnost. Kot smo seznanjeni, vlada ne razmišlja o znižanju zamejenih cen električne energije. Takšna drža nas preseneča, toliko bolj, ker države, iz katerih prihajajo naši tekmeci, pospešeno uvajajo ukrepe, ki podjetjem pomagajo krepiti konkurenčnost in položaj na zahtevnih tujih trgih,« opozarjajo v SBC.

Manj ugodne subvencije postavljajo podjetja v slabši položaj

Podjetniki tudi nimajo odgovora, ali namerava vlada odpraviti neenako obravnavo mikro, malih in srednjih podjetij v zvezi z ukrepi iz uredbe. Gre za primere, ko podjetja nimajo lastnega prevzemno-prodajnega mesta, temveč elektriko pridobivajo prek velikih podjetij brez statusa dobavitelja, in za primere, ko so podjetja pogodbe sklenila pred lanskim 9. novembrom. Ta podjetja zato nimajo regulirane cene elektrike po uredbi, temveč morajo zaprositi za manj ugodno subvencijo, kar jih postavlja v slabši položaj.

V SBC pričakujejo posluh in ukrepanje vlade

»V klubu poudarjamo in pričakujemo, da bosta premier dr. Robert Golob in celotna vlada prisluhnila opozorilom ter ukrepala in na področju cen električne energije ponovno vzpostavila pogoje, da bodo slovenska podjetja v enakovrednem položaju s konkurenco tudi na najzahtevnejših svetovnih trgih,« so zapisali v SBC.

Pozitivna primera Hrvaške ...

Izpostavljajo nekatera okolja, iz katerih prihajajo našim konkurenčna podjetja, ki so zaradi večjega razumevanja države v boljšem položaju, denimo Hrvaško, ki ima že nekaj časa regulirano ceno električne energije na ravni, precej nižji od slovenske, obenem so zelo enostavni kriteriji določanja, katera podjetja so upravičena do regulacije.

... in Nemčije

Tudi Nemčija, nadaljujejo v SBC, je sprejela ukrepe regulacije cen, ki so na precej nižji ravni. V klubu ob tem opozarjajo na premierjevo obljubo izpred nekaj mesecev, da bo Slovenija sledila regulaciji cen v Nemčiji, če bo do te prišlo, in sprejela regulacijo cen za velika podjetja, kar bo pomagalo ohraniti njihovo konkurenčnost.

V primerjavi s tujimi podjetji v manj konkurenčnem položaju

S pričakovanji o hitrem ukrepanju so v SBC, skupaj z drugimi gospodarskimi združenji, na skupnem sestanku seznanili ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana in izpostavili, da so slovenska podjetja zaradi neukrepanja ali neustreznega ukrepanja vlade v primerjavi s tujimi v slabšem, manj konkurenčnem položaju.

Nenaklonjenost upoštevanju pripomb podjetnikov

»Opozorili smo še na zaskrbljujoče dejstvo, da pri nekaterih že sprejetih zakonih ali zakonih v sprejemanju ministrstva niso (bila) naklonjena upoštevanju pripomb ali amandmajev predstavnikov podjetij in širšega gospodarstva. In to kljub objektivni upravičenosti in vzdržnim argumentom, ki so stali oziroma stojijo za predlogi,« so poudarili v Klubu slovenskih podjetnikov.

Zdaj potrebujejo zlasti hiter odziv

Po njihovem so redni sestanki s predstavniki gospodarskega ministrstva dobrodošli, a zdaj potrebujejo zlasti hiter odziv, zato pričakujejo, da bosta premier in vlada na področju cen električne energije sprejela ukrepe, ki bodo vzpostavljali pogoje, da bodo lahko slovenska podjetja v enakovrednem položaju s konkurenco tudi na najzahtevnejših svetovnih trgih.

Nalaganje
Nazaj na vrh