Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Schmemann: »Ne« sekularizaciji, »da« Kristusu

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 21. 11. 2018 / 18:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Schmemann: »Ne« sekularizaciji, »da« Kristusu

Predstavitev knjige Alexandra Schmemanna Za življenje sveta na knjižnem sejmu.

Alexandra Schmemanna (1921–1981), velikega pravoslavnega teologa 20. stoletja, in njegovo najbolj znano knjigo Za življenje sveta, ki smo jo nedavno dobili v slovenskem prevodu pri Založbi Družina, sta na forumu knjižnega sejma 21. novembra predstavila sogovornika Družinine novinarke Ksenje Hočevar – pisec uvodne besede p. David Bresciani in prevajalka Tina Osterman.



Sin ruskih emigrantov, ki so se najprej naselili v Parizu, je pretežni del življenja deloval v New Yorku kot profesor teologije in dekan na bogoslovju sv. Vladimira. Kot je dejala Tina Osterman, je njegovo delo zanimivo tudi za nekristjane, saj je s pisanjem želel doseči »tiste zunaj«.

Po besedah p. Brescianija, ki se je s tem delom srečal prek p. Marka Rupnika in študija v Rimu, je naslov knjige zelo zgovoren; nanaša se namreč na resnico, ki je omenjena v pravoslavnem bogoslužju: da je Kristus »dal življenje za življenje sveta«. Sicer pa je Schmemannova teologija po besedah prevajalke sestavljena iz dveh »ne« in enega »da«. »Ne« izreka sekularizacji, površinskemu mišljenju, ki svet razlaga kako drugače kot iz Boga. Drugi »ne« je namenjen religiji: Kristus namreč ni prišel, da bi vzpostavil religijo ali institucijo, ampak nas je prišel odrešit. »Da« pa izreka Kristusu, Cerkvi kot živemu občestvu in eshatologiji.

Na vprašanje, v čem je presežek te knjige, je p. Bresciani poleg vsebine – usmeri nas k bistvu vere in Cerkve, tako da odkrijemo povezanost vsega življenja z Bogom – omenil še strnjenost, lep jezik, berljivost. In katere prevajalske orehe je bilo treba streti? Med drugim pravoslavno obredno izrazje, ki ni prevedeno v slovenščino, je povedala Tina Osterman.

Več v zvočnem posnetku in videoposnetkih.

Za zivljenje sveta.MP3Za zivljenje sveta.MP3


Videoposnetki:

1. del



2. del



3. del


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh