Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koalicija je preglasovala veto, SDS nad zakon o RTV z referendumom

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 21. 07. 2022 / 12:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2022 / 18:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koalicija je preglasovala veto, SDS nad zakon o RTV z referendumom
FOTO: Tatjana Splichal

Koalicija je preglasovala veto, SDS nad zakon o RTV z referendumom

V stranki SDS so danes v državni zbor vložili potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o RTV Slovenija. Rok za vložitev podpisov se bo sicer iztekel danes ob polnoči.

Pred poslankami in poslanci sta bili danes dve izredni seji. Najprej je državni zbor po nujnem postopku obravnaval vladni zakon o dolgotrajni oskrbi. Glavni namen zakona je, da se bo ta namesto 1. januarja 2023 začel izvajati šele leta 2024. Vlada njegovo preložitev utemeljuje s tem, da je vsebina zakona pomanjkljiva in ne omogoča izvajanja v praksi. Zato naj bi zakon v naslednjih mesecih močno popravili.

Poleg tega naj bi zakon domovom za starejše prinesel dodatnih 30 milijonov evrov, ki naj bi bili namenjeni zlasti boljšim plačam zaposlenih in dodatnim zaposlitvam. S tem naj bi po besedah pristojnega ministra preprečili, da bi se oskrbnine dvignile tudi za več 20 odstotkov, kar bi morali v večini primerov plačati oskrbovanci oziroma njihovi svojci.

Po vetu državnega sveta ponovno o dveh zakonih

Že kmalu po zaključku prve izredne seje so se poslanci dobili še na eni izredni seji, na kateri so ponovno odločali o dveh zakonskih predlogih, ki sta na včerajšnji seji državnega sveta prejela odložilni veto. Poslanci so tako zbirali 46 glasov, ki bi uveljavili zakon o preklicu škodljivih ukrepov Janševe vlade in o noveli zakona o RTV.

Glede na razmerje moči v parlamentu sta bila zakona pričakovano potrjena. Zakon o RTV je podpro 50, zakon o odpravi enajstih zakonov prejšnje vlade pa  52 poslancev. Toda političnega boja za uveljavitev zakonov s tem ne bo konec. SDS je namreč že vložila 6200 podpisov za začetek postopka za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV. S tem bi uveljavitev zakona potisnili daleč v jesen, saj se podpisi v času poletnih ne smejo zbirati. Ob tem so v SDS ponovno opozorili na to, da je bila o zakonu o RTV izločena civilna družba in da o njem ni bilo opravljene javne razprave.

V primeru drugega zakona pa je koalicija presodila, da referendum v skladu s predpisi o referendumu ni mogoč. Zato bo ta najverjetneje poslan v presojo ustavnem sodišču.

Nalaganje
Nazaj na vrh