Zapri
Iskanje

Veto državnih svetnikov na zakon o RTV Slovenija in o škodljivih ukrepih oblasti

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 20. 07. 2022 / 15:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2022 / 18:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Veto državnih svetnikov na zakon o RTV Slovenija in o škodljivih ukrepih oblasti

Veto državnih svetnikov na zakon o RTV Slovenija in o škodljivih ukrepih oblasti
Poslanci bodo morali o obeh zakonih glasovati ponovno. FOTO: Tatjana Splichal
Državni svet je poskrbel, da se bo pestro politično dogajanje preselilo tudi v čas parlamentarnih počitnic. Tako je danes 16 glasovi za in 15 proti izglasoval odložilni veto na zakon o RTV Slovenija in na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti.

Državni svetniki so veto izglasovali po predlogu skupine na čelu z državnim svetnikom Matjažem Gamsom, ki je veto vložila zato, ker jo moti hitrost menjave organov odločanja na zavodu. Mandat programskih svetnikov tako preneha že z dnem uveljavitve zakona, medtem ko se mora na novo uvedeni svet Radiotelevizije Slovenija konstituirati najpozneje v roku 60 dni. To pa je po mnenju predlagateljev nerazumno kratek čas.

Ob tem je veto podprla tudi interesna skupina lokalnih interesov, v kateri po besedah njenega vodje Milana Ozimiča delijo prepričanje da gre za zelo rokohitrski poseg v to pomembno institucijo. Težave javnega zavoda so po njihovem mnenju širšega in globljega izvora, zato se jih po takšni poenostavljeni poti ne da odpraviti.

Proti vetu pa so glasovali člani komisije državnega sveta za kulturo, ki jo vodi Branimir Štrukelj in predstavniki skupine delojemalcev, ki jo vodi Lidija Jerkič. Nasprotniki veta so med drugim poudarili, da je bistven element tega zakona omejevanje vpliva političnih strank na delovanje RTV Slovenija in se zato zdi bolj kot obramba veljavnih mandatov določenih skupin.

Zaustavljen tudi zakon o škodljivih ukrepih oblasti

Poleg tega so državni svetniki danes zaustavili tudi zakon o škodljivih ukrepih oblasti, ki odpravlja 11 zakonov pretekle vlade, ki so jih v t. i. "civilni družbi" zaznali kot problematične.

Državni zbor bo moral tako o obeh zakonih odločati ponovno. Za njun sprejem bo tokrat potrebnih najmanj 46 glasov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh