Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS in NSi z zahtevo po parlamentarni preiskava glede domnevno ukradenih otrok

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 04. 2024 / 14:45
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2024 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS in NSi z zahtevo po parlamentarni preiskava glede domnevno ukradenih otrok
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

SDS in NSi z zahtevo po parlamentarni preiskava glede domnevno ukradenih otrok

Opozicijski stranki SDS in NSi sta vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, do katerih naj bi prišlo v porodnišnicah na območju Slovenije med leti 1965 in 1991.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi zahteve povedala, naj parlamentarna preiskava ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe.

Ob tem je dejala, naj preiskava ugotovi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu, je poročala STA.

Jerajeva je spomnila, da naj bi bilo v t. i. trgovini z dojenčki v 70. in 80. letih na območju nekdanje Jugoslavije prodanih več kot 20 tisoč dojenčkov. Več deset primerov naj bi bilo povezanih s Slovenijo. Dodala je, da naj bi v nekaterih primerih otroci umrli takoj po rojstvu ali v roku nekaj dni, njihovim staršem pa jih niso dovolili pokopati, prav tako naj bi bila dokumentacija pomanjkljiva oziroma naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti.

Društvo staršev ukradenih otrok v Sloveniji, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah.

Premier Robert Golob je v zvezi z omenjeno tematiko ta teden na seji DZ na vprašanje poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja pojasnil, da naj bi bilo od 59 primerov 45 že zaključenih, 14 primerov pa je še odprtih. Zagotovil je, da bo vlada predstavnikom mater nudila vso podporo, prav tako je država zagotovila sredstva za izvajanje DNK-testov, še povzema STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh