Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bomo izognili karantenam in odpovedi prireditev? [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2022 / 19:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se bomo izognili karantenam in odpovedi prireditev? [VIDEO]
O načinu implementacije izhodišč in usmeritev bo odločilo ministrstvo za zdravje, je povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel. FOTO: Zajem zaslona

Se bomo izognili karantenam in odpovedi prireditev? [VIDEO]

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je predstavila strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost ter odzivanje na epidemijo covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlog je bil pripravljen na podlagi mnenj več kot sto strokovnjakov. Karantene niso predvidene, prav tako ne odpovedi dogodkov in prireditev.

Po besedah Fafangla predlog posvetovalne skupine predvideva ukrepe v dveh fazah. Poudaril je, da se stanje ni poslabšalo in da predloge predstavljajo zato, ker si vsi skupaj zaslužimo predvidljivost. Zdaj smo v prvi fazi, je dejal in dodal, da upa, da bomo v njej tudi ostali. Predvidenih je 13 ukrepov, ki bi se v morebitni drugi fazi lahko stopnjevali.

Stopnjevanje ukrepov odvisno od zasedenosti intenzivnih postelj

Kako bi se morebitni ukrepi stopnjevali, bo odvisno od števila zasedenih postelj na intenzivni negi. Vzdržnost zdravstva bo spremljala delovna skupina na ministrstvu za zdravje. Če bo glede na podatke in projekcije tveganje za prekoračitev zmogljivosti veliko, bo predlagan prehod v drugo fazo.


Kje maske priporočene in kje obvezne?

Fafangel je danes predstavil štiri izmed 13 ukrepov. Najprej je omenil maske. V prvi fazi so te priporočene v vseh zaprtih javnih prostorih vključno z javnim prevozom. Nujne so v zdravstvu, domovih za ostarele in v lekarnah. V drugi fazi pa bodo nujne v vseh zaprtih javnih prostorih vključno z javnim prevozom. Maske ne bodo nujne v vzgoji in izobraževanju.

Priporočila in izhodišča posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa lahko najdete TUKAJ.

Kdaj in za koga samotestiranje in izolacija? Karanten ne bo

Samtestiranje bo v prvi fazi v vzgoji in izobraževanju ob pojavi simptomov namenjeno učencem, dijakom, študentom, v drugi pa bo potekalo presejalno enkrat na teden. Glede izolacije bo veljalo preprosto pravilo: »Če si bolan, ostani doma,« je dejal Fafangel ter opozoril na odgovorno ravnanje in izogibanje stikom z osebami, ki imajo tveganje za hud potek bolezni. Karantene niso predvidene.

Obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo v nobeni od faz.

Fafangel: »Prepovedi so kontraproduktivne«

Vodja posvetovalne skupine napoveduje, da dogodkov in prireditev ne bodo prepovedali, saj je to po njegovem mnenju kontraproduktivno. V prvi fazi bodo pozvali osebe s tveganjem za hud potek bolezni, naj premislijo o udeležbi prireditev. Če se za to odločijo, naj posežejo po vseh zaščitnih ukrepih, kot so maske, cepljenje, varnostna razdalja. Organizatorji bodo pozvani, naj upoštevajo higienska priporočila NIJZ-ja.

V drugi fazi bodo priporočila za organizatorje postala obvezna, treba bo med drugim prilagoditi število obiskovalcev.

Ministrstvo bo navodila predstavilo prihodnji teden

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je na današnji novinarski konferenci povedal, da so dokumentacijo s predlaganimi ukrepi oziroma priporočili dobili danes. »Ustanovili smo koordinacijsko skupino, ki jo bo proučila. Predvidoma prihodnji teden sledi novinarska konferenca, kjer bodo navodila podrobneje predstavljena. V stiku smo tudi z resornimi ministrstvi, ki jih tovrstne usmeritve zadevajo – težimo k temu, da se covid-19 umesti v vsakodnevno življenje in da bomo z virusom normalno živeli,« je zaključil. 


Nalaganje
Nazaj na vrh