Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sedemdeseta obletnica mučeništva drinskih mučenk in praznovanje njihovega godu

Objava: 14. 12. 2011 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sedemdeseta obletnica mučeništva drinskih mučenk in praznovanje njihovega godu

V župnijah Škofije Novo mesto bodo jutri, v četrtek, 15. decembra 2011, prvič praznovali god drinskih mučenk, za kar je začasno dovoljenje izdal škof Glavan, saj pristojna kongregacija v Rimu uradnega dovoljenja še ni posredovala.

V nedeljo, 11. decembra 2011, je minilo sedemdeset let, odkar so četniki požgali samostan na Palah v Sarajevu v Bosni in Hercegovini ter zajeli pet redovnic iz družbe hčera Božje ljubezni ter pisatelja in duhovnika Franca Ksaverja Meška. Na ta dan se je začel njihov križev pot proti Goraždu, kjer so sestre darovale svoja življenja. Novomeški škof Andrej Glavan je v spomin na ta dogodek minulo nedeljo v župnišču v Žužemberku blagoslovil prvo kapelo, posvečeno drinskim mučenkam, posebej s. Antoniji Fabjan, ki je izhajala iz vasi Malo Lipje v omenjeni župniji. Bogoslužni prostor ima štirideset sedežev in bo namenjen obredom v zimskem času.

Petih drinskih mučenk je 24. septembra 2011 v Sarajevu kardinal Angelo Amato razglasil za blažene, 22. oktobra 2011 pa je bila v Žužemberku zahvalna slovesnost za blaženi drinski mučenki slovenskega rodu s. Krizino Bojanc in Antonijo Fabjan, ki jo je vodil kardinal Franc Rode.

V župnijah Škofije Novo mesto bodo jutri, v četrtek, 15. decembra 2011, prvič praznovali god drinskih mučenk. Škof Glavan je v ta namen izdal začasno dovoljenje za obhajanje njihovega godu, saj pristojna kongregacija v Rimu uradnega dovoljenja še ni posredovala.


Besedilo je prek Tiskovnega urada SŠK posredoval škofijski tajnik v Novem mestu Janko Pirc, dodatne informacije pa so na voljo na spletni strani:http://www.skofija-novomesto.si/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh